Hrvatska

KOKOŠINJAC U SABORU: Analiza podvojene ličnosti: Dr. Vladimir i Mr. Šeks

Što kažu analitičari? - Što je jači Šeks, time je slabiji HDZ!

FOTO: Vladimir Šeks
Piše: Ivan Klarić

Najdugovječniji hrvatski političar Vladimir Šeks u zadnje vrijeme pokazuje sve jasnije znakove nervoze. Tako je jučer, prilikom sjednice mandatno - imunitetnog povjerenstva, na kojoj se raspravljalo o skidanju imuniteta SDP-ovcu Željku Jovanoviću na zahtjev HDZ-a jer ih je nazvao 'zločinačkom organizacijom', zastupnici SDP-a Gordani Sobol poručio da se 'drži pristojnosti, kao plesa na štangi'.

PUHOVSKI: On je izgubio živce i rekao je to što je rekao, što je za svaku osudu. Međutim, ono što je još ozbiljnije, Šeks je pokazao elementarno nedržanje u demokratskoj strukturi.

Ispad Vladimira Šeksa bila je reakcija na opravdan istup zastupnice SDP-a koja je utvrdila da Šeks nema pravo govoriti jer nije dio mandatno-imunitetnog povjerenstva.

Upravo to politički analitičar Žarko Puhovski smatra ozbiljnim propustom potredsjednika Sabora.


- On je izgubio živce i rekao je to što je rekao, što je za svaku osudu. Međutim, ono što je još ozbiljnije, Šeks je pokazao elementarno nedržanje u demokratskoj strukturi. Došao je na sjednicu mandatno-imunitetnog povjerentva, premda nije član, ističe Puhovski s kojim se slaže i sveučilišni profesor Slaven Letica.

LETICA: Tu se dogodila puno ozbiljnija stvar, a to je da se na sjednici mandatno-imunitetnog povjerentva razmatrao zahtjev da se nekome skine zastupnički imunitet zbog toga što je nešto rekao.

- Njegov ispad prema Gordani Sobol je građanski nepristojan potez. Međutim, tu se dogodila puno ozbiljnija stvar, a to je da se na sjednici mandatno-imunitetnog povjerentva razmatrao zahtjev da se nekome skine zastupnički imunitet zbog toga što je nešto rekao. Zapravo, zanimljivo je da je sjednici prisustvovao Šeks koji je u komunizmu bio inkriminiran zbog verbalnog delikta, a o tome je i knjigu napisao, prisjetio se Letica problema koje je Šeks imao daleke 1981. godine kada je zbog izjave 'JNA treba organizirati kao Wermacht u vrijeme Hitlera' završio u zatvoru u Staroj Gradišci.

Kolumnist Večernjeg lista Milan Jajčinović ispad prema Gordani Sobol tumači klasičnim gubljenjem živaca Vladimira Šeksa.


- Očito je izgubio kontrolu nad samim sobom, što u normalnoj demokraciji ne bi smio. Ovakav nepristojni ispad mu nije prvi put. Takav način govora ne ide u prilog HDZ-u, ali ni Šeksu kao starijem gospodinu, napominje Jajčinović.


Premda je u zadnje vrijeme na listama najnegativnijih političara visoko plasiran, naši sugovornici ističu da je uloga Šeksa u razvoju demokracije i višestranačja u Hrvatskoj, značajna.


LETICA: Njegovu ulogu u razvoju demokracije i višestranačja bih ocijenio pozitivnom (63%), ali i negativnom (37%).

- Ima velike zasluge u stvaranju hrvatskog Ustava. Također, sudjelovao je u stvaranju niza značajnih inicijativa, kaže Puhovski koji kao najveće Šeksove pluseve ističe upravo rad na Ustavu.

Letica je pak njegovu ulogu u razvoju demokracije i višetranačja izrazio u postocima.


- Kako je Šeks imao vrlo uspješnih, manje upješnih, ali i štetnih poteza, njegovu ulogu u razvoju demokracije i višestranačja bih ocijenio pozitivnom (63%), ali i negativnom (37%), ističe Letica uz opasku da se u stvaranju Ustava Šeks najviše istaknuo u dijelu gdje se govori o građanskim pravima i slobodama, što je u skladu s najboljim liberalnim stavovima svijeta.


- Također, stvarao je Hrvatsku, bio jedan od rijetkih koji su se suprostavili tajkunizaciji, ali i korupciji. Svakako, Šeks je imao značajnu ulogu i u obrani Hrvatske i to mu nitko ne može osporiti, upozorava Letica.


JAJČINOVIĆ: Smatram da njegov dugi boravak u politici nije dobar ni za Hrvatsku ni za hrvatsku politiku. Uz to, Šeks je i previše ekcesna osoba, što ne ide njemu u korist, ali ni u korist HDZ-a.

S Leticom se okvirno slaže i Jajčinović, ali i ističe da je pitanje koliko su, neki zakonski okviri koje je predlagao Šeks i koji su usvojeni, zapravo bili potrebni.

- Također, smatram da njegov dugi boravak u politici nije dobar ni za Hrvatsku ni za hrvatsku politiku. Uz to, Šeks je i previše ekcesna osoba, što ne ide njemu u korist, ali ni u korist HDZ-a, kaže Jajčinović.


A kada se radi o lošim potezima Vladimira Šeksa, taj je popis podugačak. Od njegovog posljednjeg ispada prema zastupnici SDP-a, ali i ranijih ispada prema ostalim zastupnicima u Saboru, političkim protivnicima, ali i stranačkim kolegama. Tako je zapravo javna tajna da se on i Luka Bebić, unatoč prijašnjem prijateljstvu, ne podnose što je argumentirano i javnim verbalnim sukobima.


LETICA: Kao državni odvjetnik od 1992. godine podizao je prve optužnice protiv novinara. Isto tako, Šeks u sebi ima podvojenost, koja nije netipična za ljude, pa tako ni za političare.

Puhovski kao njegov najveći minus pak izdvaja svrstavanje uz desnicu što je nekoliko puta javno pokazivao. S druge strane, Milan Jajčinović se s tom konstatacijom ne slaže.

- Njemu se pripisuje izjava 'locirati, identicifirati, uhititi, transferirati'. Upravo zbog te rečenice, premda on tvrdi da to nije prvi rekao, domoljubni dio građana Hrvatske ga ne voli. No, Šeksov problem je što ga posebno ne simpatizira ni ostali dio građana Hrvatske, kaže Jajčinović, a Letica nadodaje.


- Kao njegove minuse, izdvojio bih činjenicu da je kao državni odvjetnik od 1992. godine podizao prve optužnice protiv novinara. Isto tako, Šeks u sebi ima podvojenost, koja nije netipična za ljude, pa tako ni za političare. Dakle, drugačije se ponašao kada je bio u opoziciji nego što to čini kada ima vlast u svojim rukama, ističe Letica.


S druge strane, kada se radi o Šeksovoj političkoj budućnosti unutar HDZ-a nakon nadolazećih parlamentarnih izbora, naši sugovornici nemaju jednako miškljenje.


- Mislim da je on čovjek za sva vremena i da će ga teško netko ugroziti unutar HDZ-a, ali i visoke politike. No, moje mišljenje je da što je jači Šeks da je samim time slabiji HDZ, smatra Jajčinović.


PUHOVSKI: Neovisno o rezultatu HDZ-a na izborima, unutar te stranke će zasigurno doći do pomlađivanja i smatram da u budućnosti Šeks neće imati značajnu ulogu u HDZ-u, ali ni u hrvatskoj politici,

S njim se slaže i Letica koji napominje da je poraz HDZ-a na izborima realan i da će se unutar te stranke morati odlučiti na jasne odluke.

- U HDZ-u bi se nakon izbora trebali odlučiti na potez koji je napravio Slaven Bilić kada je preuzeo hrvatsku nogometnu reprezentaciju. Pomladio je momčad i tom vodiljom bi se trebali ponašati i unutar HDZ-a. To pomlađivanje ne bi ugrozilo Šeksa jer zbog svog iskustva, pravnog znanja i znanja općenito mogao bi biti odličan mentor koji bi obrazovao te nove, mlade kadrove. Smatram da Šeks može biti važna karika u moderniziranju HDZ-a, smatra Letica.


S druge strane, Puhovski nije uvjeren da Šeksa čeka sigurna pozicija u vrhu HDZ-a i politike i u budućnosti.


- Šeks je u jednom trenutku uistinu bio u drugom planu unutar HDZ-a, ali se uspio održati. No, neovisno o rezultatu HDZ-a na izborima, unutar te stranke će zasigurno doći do pomlađivanja i smatram da u budućnosti Šeks neće imati značajnu ulogu u HDZ-u, ali ni u hrvatskoj politici, siguran je Puhovski.


Premda su očekivanja i prognoze različiti, činjenica je da Vladimir Šeks unatoč svemu i dalje ima veliki utjecaj u HDZ-u, ali i općenito u hrvatskoj politici. Ako se unutar HDZ-a i odluče da bi Šeksa gurnuli u drugi plan za to će trebati dobar razlog i veliku potporu ostalih istaknutih članova te stranke.