Crna kronika

OBRAT: Optuženi branitelji: Ne treba nam zakon o ništetnosti, branit ćemo se pravnim putem!

20 od 40 optuženih potpisalo punomoć odvjetniku Krsniku koji će ih pravno zastupati!

FOTO: Tomislav Josić:
Piše: PolitikaPlus

Dok HDZ-ova većina u Saboru, unatoč problemima s kvorumom i dalje ustrajava na tome da će izglasovati sporni 'zakon o ništetnosti', kojima se bez pravnog učinka proglašavaju srbijanske optužnice temeljene na istragama JNA, branitelji čija se imena nalaze na optužnicama svjesni su da taj zakon ne zadovoljava njihove interese. Dvadeset od četrdeset i četvero hrvatskih branitelja, susrelo se danas u Vukovaru sa zagrebačkim braniteljem Krešimirom Krsnikom te potpisalo punomoći da ih pravno zastupa.

KRSNIK: "Postoji sporazum između dvaju državnih odvjetništva. Nastojat ćemo se prilagoditi tom sporazumu i probleme riješavati ili preuzimanjem progona u Hrvatskoj ili da gospoda iz Srbije, ako imaju dodatnih pitanja, dođu ovdje."

Prema riječima hrvatskog branitelja iz Vukovara Tomislava Josića, jednog od optuženih sa srbijanske optužnice, Zakon o ništetnosti, čije se izglasavanje nalazi na dnevnom redu Hrvatskog sabora, neće pomoći braniteljima. Naime, ako srbijansko pravosuđe za njima izda međunarodne tjeralice, mogli bi biti zaustavljeni i uhićeni na bilo kojoj granici.

"Nama ne znaći ništa ako smo sigurni u Hrvatskoj, a izvan nje se ne smijemo maknuti. Preostaje nam jedino ovaj problem pokušati riješiti pravnim putem", kazao je Josić.


Zakon koji bi mogao biti izglasovan u Saboru mogao bi uništiti dosadašnje napore hrvatskog državnog odvjetništva kojeje ipak postiglo određene sporazume sa predstavnicima srbijanskog tužiteljstva, koji nije spremno  unaprijed odbaciti sporne optužnice, ali je očito spremno to napraviti kroz određenu proceduru. Tome su se u prvom redu suprotstavili neki od visokopozicioniranih optuženika, u prvom redu Vladimir Šeks, koji je dovoljno moćan da sam sastavi zakon koji bi mu omogućio da izbjegne neugodna i ponižavajuća ispitivanja, a kako se čini, još uvijek je dovoljno moćan da ga progura u Saboru.

No,oni razumniji postavljaju sebi pitanje - a što nakon toga? I je li možda ipak pametnije pretrpjeti proceduru i tako postati u punom smislu riječi slobodni ljudi, a ne postati sljedeći Veljko Marić, branitelj uhićen u Dimitrovgradu, koji je nedavno u Beogradu osuđen na 12 godina zatvora.

 

"Postoji sporazum između dvaju državnih odvjetništva. Nastojat ćemo se prilagoditi tom sporazumu i probleme riješavati ili preuzimanjem progona u Hrvatskoj ili da gospoda iz Srbije, ako imaju dodatnih pitanja, dođu ovdje", izjavio je novinarima Krsnik nakon sastanka s braniteljima.

Krsnik je ponovio da se optužbe protiv branitelja temelje na iskazima iz logora koji su, kako je rekao, međunarodno ništavni postupci. Također je poručio da očekuje da dođe do obustave postupaka protiv branitelja, kada se sazna "bit i sukus optužbi i optuženja".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZAKON O NIŠTETNOSTI, OPTUŽNICE, TOMISLAV JOSIĆ, KREŠIMIR KRSNIK, VLADIMIR ŠEKS