A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/benedikt-200.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Benedikt XVI imenovao Dražena Kutlešu biskupom koadjutorom Porečke i pulske biskupije! | Politika+
Hrvatska

TIHA SMJENA: Benedikt XVI imenovao Dražena Kutlešu biskupom koadjutorom Porečke i pulske biskupije!

Time je imenovao nasljednika neposlušnom biskupu Milovanu.

Piše: Ivan Hrstić

Papa Benedikt XVI. imenovao je 17. listopada svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije i sadašnjeg djelatnika Kongregacije za biskupe mons. Dražena Kutlešu biskupom koadjutorom Porečke i pulske biskupije, priopćio je apostolski nuncij u Hrvatskoj nadbiskup Mario Roberto Cassari. Već s današnjim danom mons. Kutleša preuzima u potpunosti povjerenu mu novu službu.

Nije rijedak slučaj da se biskup koadjutor imenuje u slučajevima 'odmetnutih' ili neposlušnih biskupa, pa ni da se oni nakon toga sami povuku.

Novoimenovani biskup koadjutor Porečke i pulske biskupije ima posebne ovlasti, no, u priopćenju iz nuncijature ne daju nikakve detalje o čemu se radi. Podsjetimo, Vatikan, odnosno papa Benedikt XVI osobno, pokušao je zaobići neposluh biskupa Ivana Milovana tako da ga je smijenio na jednu minutu i na njegovu dužnost imenovao jednog španjolskog biskupa koji je u ime istarske crkve potpisao sporni ugovor kojim se talijanskim benediktincima osigurava predaja imovine samostana u Dajli te višemilijunska odšteta.

No, nije posve jasno koliko je takav potpis bio pravovaljan i je li biskup iz Vatikana doista mogao pravno predstavljati porečko-pulsku biskupiju.
Također, Milovan je nakon toga uspio uspješno srušiti plan za povratak benediktinaca iz Praglie u Hrvatsku, a očito je bio i inspirator da se imovina samostana vrati državi.


Novoimenovani koadjutur mogao bi u takvim slučajevima i više nego 'pomagati' biskupu Milovanu. Biskup koadjutor ima automatsko pravo nasljeđivanja aktualnog biskupa, u slučaju da on umre ili podnese ostavku, ali i pravo zastupati biskupiju u gotovo svim slučajevima osim ceremonijalnim, pa je jasno da je papa ne samo Milovanu imenovao nasljednika već i onoga tko će umjesto njega upravljati biskupijom. Nije rijedak slučaj da se biskup koadjutor imenuje u slučajevima 'odmetnutih' ili neposlušnih biskupa, pa ni da se oni nakon toga sami povuku.

U prijevodu, na vrhu istarske crkve već je došlo do tihe smjene.

 

No, iz nuncijature o tome baš ništa ne govore, navode još samo biografske podatke mons. Dražena Kutleše, koji je rođen 25. rujna 1968. godine u Tomislavgradu u Bosni i Hercegovini. Nakon završenog sjemeništa u Dubrovniku, nastavlja studij filozofije i teologije u Bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1993. za Mostarsko-duvanjsku biskupiju. Godine 1994. postao je bakalaureat na Teološkom fakultetu u Zagrebu, a 2001. na Papinskom sveučilištu Urbanianumu doktorirao je iz kanonskog prava.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

crkva, dajla, ivan milovan, benedikt xvi, Dražen kutleša, papa