A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/biskup-ivan-milovan-.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Biskup Milovan: Mons. Dražena Kutlešu poznam kao dobru i stručnu osobu | Politika+
Hrvatska

TIHA SMJENA?: Biskup Milovan: Mons. Dražena Kutlešu poznam kao dobru i stručnu osobu

Jasno je da je papa ne samo Milovanu imenovao nasljednika već i onoga tko će upravljati biskupijom.

FOTO: Biskup Ivan Milovan
Piše: PolitikaPlus

Porečki i pulski biskup Ivan Milovan u večerašnjem je priopćenju za javnost izrazio uvjerenje kako će mons. Dražen Kutleša, novoimenovani biskup koadjutor Porečko-pulske biskupije, pridonijeti njezinom vjerskom životu i poslanju te mu je čestitao na imenovanju.

 

Biskup koadjutor ima automatsko pravo nasljeđivanja aktualnog biskupa, u slučaju da on umre ili podnese ostavku, ali i pravo zastupati biskupiju u gotovo svim slučajevima osim ceremonijalnim, pa je jasno da je papa ne samo Milovanu imenovao nasljednika već i onoga tko će umjesto njega upravljati biskupijom. Nije rijedak slučaj da se biskup koadjutor imenuje u slučajevima 'odmetnutih' ili neposlušnih biskupa, pa ni da se oni nakon toga sami povuku.

TIHA SMJENA

>> Benedikt XVI imenovao Dražena Kutlešu biskupom koadjutorom Porečke i pulske biskupije!

"Apostolska Nuncijatura u Republici Hrvatskoj objavila je danas, 17. listopada 2011. u 12 sati, vijest da je papa Benedikt XVI. imenovao mons. Dražena Kutlešu, svećenika Mostarsko - duvanjske biskupije, i dosadašnjeg djelatnika Kongregacije za biskupe u Rimu, biskupom koadjutorom s posebnim ovlastima Porečke i pulske biskupije.

Zahvalan sam Svetome Ocu na imenovanju mons. Kutleše biskupom koadjutorom, a novome biskupu čestitam u svoje osobno ime te u ime svećenstva, redovništva i svih vjernika naše Biskupije," ovim je priopćenjem biskup Milovan, prije svega izrazio pokornost Papi i prihvatio biskupa Kutlešu.

 

Podsjetimo, Vatikan, odnosno papa Benedikt XVI osobno, pokušao je zaobići neposluh biskupa Ivana Milovana tako da ga je smijenio na jednu minutu i na njegovu dužnost imenovao jednog španjolskog biskupa koji je u ime istarske crkve potpisao sporni ugovor kojim se talijanskim benediktincima osigurava predaja imovine samostana u Dajli te višemilijunska odšteta.

No, nije posve jasno koliko je takav potpis bio pravovaljan i je li biskup iz Vatikana doista mogao pravno predstavljati porečko-pulsku biskupiju. Također, Milovan je nakon toga uspio uspješno srušiti plan za povratak benediktinaca iz Praglie u Hrvatsku, a očito je bio i inspirator da se imovina samostana vrati državi.


Novoimenovani koadjutur mogao bi u takvim slučajevima i više nego 'pomagati' biskupu Milovanu. Biskup koadjutor ima automatsko pravo nasljeđivanja aktualnog biskupa, u slučaju da on umre ili podnese ostavku, ali i pravo zastupati biskupiju u gotovo svim slučajevima osim ceremonijalnim, pa je jasno da je papa ne samo Milovanu imenovao nasljednika već i onoga tko će umjesto njega upravljati biskupijom. Nije rijedak slučaj da se biskup koadjutor imenuje u slučajevima 'odmetnutih' ili neposlušnih biskupa, pa ni da se oni nakon toga sami povuku.

U prijevodu, na vrhu istarske crkve već je došlo do tihe smjene.


"Mons. Dražena Kutlešu poznam kao dobru, plemenitu i stručnu osobu te ne sumnjam da će on uvelike moći doprinijeti vjerskom životu i poslanju naše Porečke i Pulske biskupije.

Novog biskupa preporučujem dobroti, pažnji i molitvi svih naših vjernika," kaže se u priopćenju biskupa Milovana.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

porečko-pulska biskupija, biskup milovan, ivan milovan, dražen kutleša