Burze

DNEVNA PROGNOZA: Zagrebačka burza pod pritiskom pada svjetskih burzi

„Domaće tržište kapitala uronilo je u stagnaciju uz niski promet."

Piše: PolitikaPlus/Hina


„Nakon izjava njemačkih političara da je brzo rješavanje dužničke krize u eurozoni malo vjerojatno, te vijesti o usporavanju rasta kineskog gospodarstva u trećem tromjesečju, dionička tržišta ponovno bilježe gubitke. Nove smjernice investitorima možda će dati kasnije tijekom dana indeksi povjerenja potrošača u Njemačkoj i eurozoni.“

Na Zagrebačkoj bi burzi dionice danas mogle biti pod pritiskom prodaja, zbog oštrog pada cijena na najvažnijim svjetskim tržištima jer su splasnula očekivanja o skorom rješavanju dužničke krize u eurozoni.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 4 pad.

Indeks Crobex jučer je ojačao 0,16 posto, na 1.826 bodova, a Crobex10 0,46 posto, na 1.011 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 14,3 milijuna kuna, što je otprilike 2 milijuna više nego u petak.

„Domaće tržište kapitala uronilo je u stagnaciju uz niski promet, pa očekujem da će i danas biti tako, jer nema poticajnih vijesti iz poslovnog sektora. A s obzirom na negativne signale sa svjetskih burzi, moguće je da Crobexi zabilježe blage gubitke“, kaže Ana Franin, financijska analitičarka u Raiffesien bank Austria.

Pojedini analitičari u Hininoj anketi ističu da bi pozornost investitora mogla privući i izdanja kompanija iz sastava koncerna Agrokor, zbog medijskih napisa da je taj koncern jučer predao neobvezujuću ponudu za 50,03 posto udjela u slovenskom trgovačkom lancu Mercatoru, ponudivši 221 euro za dionicu.

Na svjetskim burzama, pak, splasnuo je optimizam investitora.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica potonule 2 posto, što je njihov najveći dnevni pad u dva tjedna, jer su nakon opreznih izjava njemačkog ministra financija smanjena očekivanja da će europski lideri već ovoga vikenda usuglasiti rješenja za dužničku krizu.

U protekla dva tjedna, naime, cijene su dionica snažno porasle, zahvaljujući nadi ulagača da će europski lideri već na summitu Europske unije 23. listopada usuglasiti rješenja za dužničku krizu.

No, entuzijazam ulagača splasnuo je nakon što je jučer njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble kazao da ne očekuje konačno rješenje ovoga vikenda, već prihvaćanje opće platforme za suzbijanje dužničke krize, a slično je poručio i glasnogovornik njemačke kancelarkeAngele Merkel.

Jutros su zbog toga i na azijskim te europskim burzama cijene dionica oštro pale. Pritisak na burze posljedica je i usporavanja rasta kineskog bruto domaćeg proizvoda u trećem tromjesečju na 9,1 posto, dok je u prethodnom kvartalu gospodarstvo poraslo 9,5 posto.

Usporavanje rasta kineskog gospodarstva je očekivano, s obzirom da tamošnje vlasti već dulje vrijeme zaoštravaju monetarnu politiku kako bi suzbile inflaciju. No, svako usporavanje drugog po veličini svjetskog gospodarstva – namjerno ili ne – moglo bi naštetiti oporavku cjelokupnog globalnog gospodarstva.

„Nakon izjava njemačkih političara da je brzo rješavanje dužničke krize u eurozoni malo vjerojatno, te vijesti o usporavanju rasta kineskog gospodarstva u trećem tromjesečju, dionička tržišta ponovno bilježe gubitke. Nove smjernice investitorima možda će dati kasnije tijekom dana indeksi povjerenja potrošača u Njemačkoj i eurozoni“, zaključuje Franin.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagrebačkaburza, burza, crobex, ana franin, eurozona, agrokor, mercator, Wolfgang Schaeuble