A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/zeljko%20kerum.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Željko Kerum: Dvije su opcije, ili da se ubijemo ili u zatvor! | Politika+
Tvrtke

MUKE PODUZETNIKA: Željko Kerum: Dvije su opcije, ili da se ubijemo ili u zatvor!

'Nas (poduzetnike) dugoročno se iscrpljuje i na kraju mi nemamo rješenje - ili ćemo završiti u zatvorima jer nismo platili obveze, ili se možemo ubiti.'

FOTO: Željko Kerum
Piše: PolitikaPlus/Hina

Na danas otvorenom 16. međunarodnom sajmu SASO u Splitu predstavlja se 1326 izlagača i suizlagača iz 13 zemalja, a na otvorenju sajma splitski gradonačelnik Željko Kerum upozorio je na teškoće s kojima se suočavaju poduzetnici.

 

'Nas (poduzetnike) dugoročno se iscrpljuje i na kraju mi nemamo rješenje - ili ćemo završiti u zatvorima jer nismo platili obveze, ili se možemo ubiti.'

"Nas (poduzetnike) dugoročno se iscrpljuje i na kraju mi nemamo rješenje - ili ćemo završiti u zatvorima jer nismo platili obveze, ili se možemo ubiti", ustvrdio je Kerum koji smatra kako će u Hrvatskoj, "uz ovakve zakone i represivne mjere", ostati malo poduzetnika.

Kerum je upozorio kako je poduzetnika i na sajmu SASO svake godine sve manje.

"Represivnim mjerama porezna uprava dođe u kontrolu napraviti porezni nadzor i uviđaj, a potom slijedi - plati pa se žali, ovrha i propada tvrtka. Protiv toga treba dići glas", kazao je Kerum zatraživši od Hrvatske udruge poslodavaca i Hrvatske gospodarske komore da zaštite poduzetnike.

Po Kerumovim riječima, u njegovoj je tvrtki "kontrola 365 dana", a slično je i u ostalim tvrtkama.

Oštro je kritizirao i političare, rekavši kako je u Hrvatskoj većina ljudi ugrožena izuzev političara.

"Mali postotak nije ugrožen, to su uglavnom političari i oni koji rade u institucijama i donekle u kulturi koji nas svakodnevno kritiziraju, a za koje mi plaćamo poreze i osiguravamo im plaću", kazao je.

Upozorio je i kako se kroz medije poduzetnike predstavlja kao tajkune, optužuje da su se obogatili preko noći, a većina poduzetnika bi, kako kaže, prodala sve za nula kuna samo da ih se ne iscrpljuje i ne nameću im se obveze.

Uslijedio je istup župana splitsko-dalmatinskog Ante Sanadera koji je neizravno uzvratio rekavši da ne treba biti panike i plača, a ako je na ovogodišnjem SASO-u manje sudionika, jer je teška situacija i kriza, SASO je u poređenju s drugim sajmovima u Hrvatskoj u odličnom stanju.

Poduzetnicima u Hrvatskoj nije lako, "ali ne može svatko biti ni političar", kazao je Sanader i pozvao sve one koji misle da su sposobni i da nešto mogu napraviti da se kandidiraju na sljedećim izborima, a narod će odabrati i onda to treba poštivati.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Dragutin Ranogojec u svojem je obraćanju zamjerio političkim strankama što u svojim predizbornim programima uopće ne spominju poduzetništvo koje zapošljava 220.000 ljudi, a predsjednica splitske županijske gospodarske komore Jadranka Radovanić izrazila žaljenje što na današnjem otvaranju sajma SASO nije nazočan nitko iz državnog vrha.

Sajam SASO se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića, hrvatske Vlade, Splitsko-dalmatinske županije i grada Splita.

Međunarodni sajam SASO, koji se održava do 23. listopada, obuhvaća više specijaliziranih sajmova - 16. sajam graditeljstva, 16. sajam drvne i metalne industrije, 16. sajam alata i opreme, 13. sajam obrtništva i male privrede, 12. sajam elektronike, energetike i telekomunikacija, 6. sajam financija - SAFIR te 4. sajam ekologije - SEKO.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tvrtke, željko kerum