Hrvatska

NOVA AFERA: EKSKLUZIVNO Zoran Gobac: Nisam rekao Barišiću da je Maček uzeo 2 milijuna eura za HDZ!

Gobac demantira navodni iskaz bivšeg rizničara HDZ-a.

FOTO: Zoran Gobac demantira sutrašnji Jutarnji list
Piše: Ivan Klarić

Ne želim ulaziti u nečije sukobe niti imam namjeru to komentirati, rekao nam je na početku razgovora Zoran Gobac, dugogodišnji sportski djelatnik, glavni menadžer rukometnog kluba Zagreb i alfa i omega hrvatskog rukometa kada smo ga zatražili komentar na sutrašnji tekst Jutarnjeg lista u kojem prenose iskaz bivšeg blagajnika HDZ-a Mladena Barišića pred istražiteljima USKOK-a.

Barišić je, kako navodi Jutarnji, rekao da je bivši glasnogovornik Vlade Ratko Maček uzeo dva milijuna eura, novca korištenog u izgradnji zagrebačke Arene, i da ih je dao HDZ-u, a da ga je na taj Mačekov potez upozorio upravo Zoran Gobac.

ZORAN GOBAC: Ja sam u korektnim odnosima s Mačekom i s Barišićem... Ne mogu vjerovati da se s mojim imenom barata u očitom sukobu između njih dvojice.

Premda je na početku razgovora za PolitikuPlus Gobac odbijao dati bilo kakav komentar, u nastavku je ipak odlučio reagirati na optužbe.

- Prvo, ja sam u korektnim odnosima s Mačekom i s Barišićem. Poznato je da sam bio sudionik u projektu 'Svjetsko prvenstvo u rukometu u Hrvatskoj 2009. godine', dapače, bio sam organizator, počeo je svoju priču Gobac.

- Taj događaj, da sam Mačeku predao dva milijuna eura koje je on odnio kasnije u HDZ i o tome obavijestio Mladena Barišića, se jednostavno nije dogodio. Žalosno je to sve skupa i uistinu ne znam otkud se moje ime našlo u toj priči, pita se Gobac.


- Taj događaj, da sam Mačeku predao dva milijuna eura koje je on odnio kasnije u HDZ i o tome obavijestio Mladena Barišića, se jednostavno nije dogodio.

Nekoliko puta je u razgovoru ponovio kako ne vjeruje da se s njegovim imenom barata u očitom sukobu između Barišića i Mačeka.

- To je žalosno i ne vjerujem. Ono što također ne mogu vjerovati je da je Mladen Barišić na taj način mene spominjao i rekao to što Jutarnji list tvrdi, jer sam, ponavljam, s njim bio i ostao u korektnim odnosima, ustvrdio je Gobac, a na naše pitanje je li zbog toga kontaktiran od strane USKOK-a, odgovara.


- Nisam još kontaktiran, niti sam dobio bilo kakav poziv. Ukoliko ipak dobijem poziv USKOK, odazvat ću se i reći im ovo što sam i vama rekao, zaključio je Gobac.


Premda smo nekoliko puta pokušali doći do Ratka Mačeka, to nam nije pošlo za rukom. Telefon mu je bio isključen, tako da smo ostali uskraćeni za njegov komentar na ove ozbiljne optužbe, ukoliko je Mladen Barišić uistinu to rekao pred istražiteljima USKOK-a, protiv njega, ali i HDZ-a.

......

 

......

 


BARIŠIĆ: I SANADER JE BIO ZAČUĐEN


Barišić je, kako navodi Jutarnji, bio začuđen onim što mu je rekao Gobac, i odmah je o tome izvijestio Ivu Sanadera, kaoji je navodno također bio začuđen. Nedugo nakon što je od Gobca čuo da je preko Ingre riješeno dva milijuna eura od gradnje Arene za HDZ, dogodilo se i službeno otvorenje dvorane. Barišić je u VIP loži bio sa Sanaderom, bili su tu i  Gobac i Igor Oppenheim.

“Gobac je ponovio pred Sanaderom ono što je rekao meni o tome da je predao dva miljuna eura Ratku Mačeku. No, Sanader više nije bio začuđen niti je išta komentirao”, prisjeća se Barišić. Sjetio se da je ulogu u “operaciji Arena” imao i Ivan Jarnjak, glavni tajnik HDZ-a.

Jarnjak je danas na novinarsko pitanje ustvrdio da ništa nije znao.


- Puno ljudi ima koji svašta vele. Ono što ja kažem je da tada nisam znao, ali sada kad sam pročitao, sad znam, odvratio je kratko Jarnjak. 

 

 

 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

uskok, korupcija, ratko maček, fimi media, mladen barišić, zoran gobac