A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivica-todoric-020.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Todorić uzima Mercator s EBRD-om, IFC-om i JP Morgan Chaseom? | Politika+
Tvrtke

M&A: Todorić uzima Mercator s EBRD-om, IFC-om i JP Morgan Chaseom?

Potez koji je iznenadio slovenske kritičare prodaje Mercatora hrvatskom "konkurentu".

Piše: PolitikaPlus/Hina/Finance/Delo

Koncern Agrokor, koji je u ponedjeljak predao neobvezujuću ponudu za kupnju više od polovice dionica trgovačkog lanca Mercator, financiranje te operacije namjerava izvesti u konzorciju sa Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Međunarodnom financijskom korporacijom (IFC) te fondom JP Morgan One Equity Partners, navodi danas slovenski poslovni list Finance.

Potez koji je iznenadio slovenske kritičare prodaje Mercatora hrvatskom "konkurentu".

Agrokorova ponuda da se financiranje izvede u okviru spomenutog konzorcija, pri čemu bi veći dio od 832 milijuna eura (koliko se računa da bi preuzimanje Mercatora stajalo) uključivao gotovi kapital, a samo manji dio kreditna sredstva, potez je koji je iznenadio slovenske kritičare prodaje Mercatora hrvatskom "konkurentu", piše slovenski poslovni list.

Naime, jedna od glavnih kritika u Sloveniji na račun Agrokora navodi opasnost da bi Agrokor visoke troškove kratkoročnih bankarskih zajmova, koje bi uzeo radi preuzimanja slovenskog trgovačkog lanca, mogao prebaciti na sam Mercator koji bi se tako "financijski iscrpio".

Slovenske banke koje u konzorciju s Pivovarnom Laško (PL) prodaju više od polovice Mercatorovih dionica ujedno su i Mercatorovi kreditori, pa bi u slučaju financijskog iscrpljivanja tako jakog klijenta morale povećati rezervacije zbog slabljenja svog kreditnog portfelja, navode Finance.

Delo navodi da neslužbeni podaci govore da su "goleme" razlike između ponuda, odnosno cijene koju su za Mercator dali pojedini interesenti, te da je među vlasnicima prisutno razočarenje što ponuda nije bilo više.

Rok za predaju neobvezujućih ponuda za Mercator londonskoj banci ING, koja kao konzultant u ime slovenskih vlasnika prikuplja neobvezujuće ponude, istekao je u ponedjeljak, ali imena onih koji su ponude predali nisu objavljena.

Nova Ljubljanska banka (NLB) objavila je u srijedu, ne navodeći imena i ponuđene cijene po dionici, da su ponude dala tri investicijska fonda i jedan strateški ulagač, te da će konzorcij slovenskih vlasnika odlučiti o daljnjim koracima nakon što ovih dana ING banka obavi razgovore sa svim ponuđačima .

Mediji su pak objavili neslužbene informacije da su neobvezujuće ponude dali investicijski fondovi Mid Europa, Warburg Pincus i TPG te Agrokor koji je, po neslužbenim podacima, za dionicu Mercatora ponudio 221 euro.

U Agrokoru nisu željeli komentirati informacije o svojoj ponudi, protumačivši da je proces još u tijeku i da su se obvezali da dok je tako neće davati izjave.

Ljubljansko Delo navodi da neslužbeni podaci govore da su "goleme" razlike između ponuda, odnosno cijene koju su za Mercator dali pojedini interesenti, te da je među vlasnicima prisutno razočarenje što ponuda nije bilo više.

"Iznenađuje me što su na natječaj za prodaju Mercatora pristigle samo četiri ponude, očekivali smo veći interes", rekao je za Delo Dušan Zorko, direktor Pivovarne Laško (PL). Ta tvrtka ima gotovo četvrtinu dionica Mercatora, a zbog opterećenosti bankarskim kreditima iz ranijih godina zainteresirana je da svoje dionice što prije proda najboljem kupcu.