A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/ivan-grubisic-110.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ivan Grubišić: Hrvatska biskupska konferencija ne priznaje propise Hrvatske | Politika+
Hrvatska

SLUČAJ DAJLA: Ivan Grubišić: Hrvatska biskupska konferencija ne priznaje propise Hrvatske

"Hrvatska je močvara s mirisom tamjana. Rješenje slučaja Dajla možda završi i na međunarodnom sudu."

Piše: Ilijana Grgić

Nakon što su se biskupi Hrvatske biskupske konferencije oglasili priopćenjem u vezi povrata zemljišta u Dajli talijanskim benediktincima, u kojem se ističe da u "slučaju Dajla", hrvatski biskupi, prepoznaju zasluge koje imaju oci benediktinci svojom redovničkom prisutnošću te pastoralnim i društvenim djelovanjem više od osamdeset godina u samostanu Dajla, u cijeloj toj priči poručuju kako je pravedno da Dajla pripadne Benediktincima.

 

Iako su se, prema pisanju nekih medija, biskupi jedva dogovorili oko službeno objavljenog priopćenja o “slučaju Dajla”, te da nijedno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije u posljednjih 20 godina nije bilo tako burno. Slučaj Dajla,  po svemu sudeći još uvijek je daleko konačnog rješenja.  

IVAN GRUBIŠIĆ: Ostati će povijesna činjenica da se oni ne brinu o hrvatskim propisima, nego se ulizuju Papi.

- Koliko ja znam, ministar Bošnjaković je rekao da je Dajla u vlasništvu hrvatske države, komentirat će ovakvu odluku svećenik u mirovini i prvi čovjek Saveza za građansku i etičku Hrvatsku, Ivan Grubišić.

 

- Ta njihova izjava pokazuje odnos, u kojem Ministarstvo pravosuđa to proglašava nacionalnim vlasništvom, a HBK ne priznaje važeće propise Hrvatske države. Biskupi su se opredijelili za Papu, a ja i dalje mislim da to nije u skladu s hrvatskim propisima. Treba im dati na znanje da to nije u skladu. Ostat će povijesna činjenica da se oni ne brinu o hrvatskim propisima, nego se ulizuju Papi, kao i uvijek, ističe Grubišić koji dodaje kako su tendencije sa talijanske strane, da Istra i Dalmacija bude njihova.

 

IVAN GRUBIŠIĆ: Sada se u slučaju Dajla otvara cijeli niz problema, i ja mislim da završiti na međunarodnom sudu, treba voditi računa da su se dijelovi zemljišta otuđivali a da je vlasnik zemljišta bio fiktivan. Dajla je paradigma djelovananja institucije Hrvatske države i Crkve.

- Pitanje koje bi se HBK-a kao odgovorna institucija trebala postaviti je: Možemo li se mi tako ponašati? Možda su mogli pronaći drugačije diplomatsko rješenje. Ovako, izdali su biskupa Milovana i sad kad je Vatikan progovorio, oni se slažu, HBK je interesna institucija, trebala je naći diplomatski odgovor. S druge strane i Papa nije trebao ulaziti u to, kaže Grubišić.

 

Podsjetimo, Papa Benedikt XVI. imenovao je 17. listopada svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije i sadašnjeg djelatnika Kongregacije za biskupe mons. Dražena Kutlešu biskupom koadjutorom Porečke i pulske biskupije, koji je u potpunosti preuzio povjerenu mu novu službu.

 
Vatikan, odnosno papa Benedikt XVI osobno, pokušao je zaobići neposluh biskupa Ivana Milovana, tako da ga je smijenio na jednu minutu i na njegovu dužnost imenovao jednog španjolskog biskupa koji je u ime istarske crkve potpisao sporni ugovor kojim se talijanskim benediktincima osigurava predaja imovine samostana u Dajli te višemilijunska odšteta.

 

Biskup koadjutor ima automatsko pravo nasljeđivanja aktualnog biskupa, u slučaju da on umre ili podnese ostavku, ali i pravo zastupati biskupiju u gotovo svim slučajevima osim ceremonijalnim, pa je jasno da je papa ne samo Milovanu imenovao nasljednika već i onoga tko će umjesto njega upravljati biskupijom.

Nije rijedak slučaj da se biskup koadjutor imenuje u slučajevima 'odmetnutih' ili neposlušnih biskupa, pa ni da se oni nakon toga sami povuku.

 

- Sada se u slučaju Dajla otvara cijeli niz problema, i ja mislim da će završiti na međunarodnom sudu. Treba voditi računa da su se dijelovi zemljišta otuđivali, a da je vlasnik zemljišta bio fiktivan. Dajla je paradigma djelovanja institucije Hrvatske države i Crkve. Biskup Milovan je dobio zamjenu, on će vjerojatno biti prisiljen otići u mirovinu. Njegova smjena je vatikanski stav, a on neće imati vlastite snage da se suprostavi. Hrvatska je močvara s mirisom tamjana, zaključuje na kraju Grubišić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vatikan, crkva, ivan grubišić, dajla, hrvatska biskupska konferencija, dražen kutleša