A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/dragutin-lesar-003.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Dragutin Lesar: HDZ i HSS izvršili su udar na Ustav! | Politika+
Hrvatska

SKIDANJE IMUNITETA: Dragutin Lesar: HDZ i HSS izvršili su udar na Ustav!

'Institut imuniteta zastupnika za izgovorenu riječ u parlamentu jamac je demokracije. To je danas srušeno.'

FOTO: Dragutin Lesar
Piše: PolitikaPlus

Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar komentirao je skidanje imuniteta SDP-ovu Željku Jovanoviću.

- Skidanjem imuniteta kolegi Jovanoviću HDZ i HSS izvršili su udar na ustavni poredak. Institut imuniteta zastupnika za izgovorenu riječ u parlamentu jamac je demokracije. To je danas srušeno, ustvrdio je Lesar.

Da podsjetimo, na današnjoj sjednici sabora kojoj nisu prisustvovali zastupnici oporbe, HDZ je izglasao Zakon o ništetnosti, ali i skinuo imunitete Jovanoviću kojeg tuže zbog izjave da je HDZ zločinačka organizacija.

Jovanović je tu odluku komentirao riječima da je Politička kriminalna organizacija skinula maske.

- HDZ mi upravo je skinuo zastupnički imunitet, ali time su skinuli i sve maske HDZ kao demokratske organizacije, čime su samo potvrdili da je vrh HDZ-a u smislu političke odgovornosti kriminalna organizacija, rekao je Jovanović.

Puno oštriji bili su Zoran Milanović i Vesna Pusić. Prvi čovjek SDP-a rekao je da je 'prvi put u 20 godina ukinut je imunitet saborskom zastupniku zbog izgovorene riječi, čime je uveden verbalni delikt.'

- Izvršen je mali ustavni udar. Ovo nije zaoštravanje retorike, to je svjesno kršenje Ustava. Ovaj Sabor je srušen, demokratska bit je uništena, a gdje je kraj? Kraj je 4. prosinca", poručio je Milanović.

HNS-ova Vesna Pusić je ovaj potez opisala riječima.

- To je ustavni udar, to je krajnje ozbiljna situacija, upozorava zastupnica HNS-a Vesna Pusić, "Sva ona saborska prepucavanja, sve one rasprave, daju možda lošu sliku i šteti ugledu Sabora, ali to formalnopravno ne znači puno. Ali ovo, derogacija imuniteta za izgovorenu riječ u parlamentu, to je strašno, to sada znači da svatko može tužiti saborskoga zastupnika za izgovorenu riječ, kazala je Pusić.