Hrvatska

PRESEDAN: KOAUTOR USTAVA Smerdel: Skidanje imuniteta Jovanoviću kraj je demokracije u Hrvata!

Alaburić: Postupak HDZ-a je bez presedana!

Piše: Ilijana Grgić

Odluka o skidanju imuniteta Željku Jovanoviću, iako na pravu ruku izgleda kao uobičajeno stranačko nadmudrivanje mnogo je više o toga. Ono na žalost pokazuje kako su u Hrvatskoj još uvijek temeljni uzusi ponašanja još uvijek teško razumljivi i shvatljivi u političkom životu.

 

Branko Smerdel, predstojnik Katedre za Ustavno pravo, član Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav Hrvatskog sabora iz reda znanstvenih radnika, nekadašnji član radne skupine za izradu Ustava RH, jedan od naših najvećih stručnjaka u tom polju, smatra da je ovakvo ponašanje HDZ-ove saborske većine apsurd.

BRANKO SMERDEL: To da se ne poštuje Ustav, to je najblaža formulacija, to je totalno nerazumijevanje Ustava i stečenih stupova demokracije, i sve ovo što se  događalo u saboru je apsurdno.

- To je kraj demokracije, da zastupnik nešto kaže pa da mu se skine imunitet. Kad povijesno pogledate taj institut zastupničkoga imuniteta, on se javlja još u 14 stoljeću u Engleskoj da bi stvarnu primjenu imao u 17 stoljeću, podsjeća Smerdel na jednu od osnovnih lekcija iz parlamentarizma.

- To je parlamentarna svetinja, da se zastupnik zaštiti od izvršne vlasti, to je ' imunitet neodgovornosti za izgovorenu riječ', on se ne može ukinuti, i vrijedi i kad zastupnik ode iz Parlamenta. Taj se imunitet često miješa s procesnim imunitetom, objašnjava Smerdel, napominjući da se procesni imunitet može skinuti, ali za neko drugo kazneno djelo.

ZDRAVKO TOMAC: Ja osobno ne bi glasovao za skidanje imuniteta bez obzira što je zastupnik pričao, jer treba podsjetiti da imunitete štiti zastupnika što on kaže u Saboru, tijekom rasprave a ne od onoga što što on govori van Sabora. 

- Ovo nedopustivo i politički kratkovidno, jer svakoj od političkih stranka je u interesu da se taj imunitet očuva, ovo sada je povratak u prošlost, čak je bolje bilo i u 90-tima, razočaran je razvojem hrvatskog parlamentarizma predstojnik Katedre za Ustavno pravo.

No, mišljenja su ipak donekle podijeljena. Da skidanje imuniteta zastupniku nije ustavni udar, smatra političar i profesor Zdravko Tomac, koji ističe da većina može skinuti imunitet, ali mu ne može suditi.


- Osobno mislim da su takve ocjene preteške. Ja osobno ne bih glasovao za skidanje imuniteta, bez obzira što je zastupnik pričao, jer treba podsjetiti da imunitet štiti zastupnika za ono što on kaže u Saboru, tijekom rasprave, a ne od onoga što što on govori van Sabora.

VESNA ALABURIĆ: Postupak HDZ-a je bez presedana, sam HDZ inicira skidanje imuniteta, HDZ-e skida imunitet i HDZ-e se pojavljuje kao tužitelj, jako mi je žao je to napravljeno.

Imati imunitet, ne daje zastupniku pravo da radi što hoće. Ja osobno mislim da će skidanje imuniteta više pomoći nego odmoći Željku Jovanoviću, odnosno da će više štetiti HDZ-u. Jer kako Željko Jovanović nanosi dugoročno štetu SDP-u, HDZ je reagirajući kao Željko Jovanović, sam sebi nanio štetu. Sve u svemu naša je politika postala estrada, reći će na kraju Tomac.

 

- To nije udar na ustavni poredak, ali je po mom mišljenju postupak bez presedana, ističe odvjetnica Vesna Alaburić, te dodaje da je demokratsko pravilo da zastupnik ne odgovara kazneno za riječi izgovorene u parlamentu.

>>> Jovanović je kriv! No dok on verbalno terorizira HDZ, Šeks i društvo teroriziraju cijelu naciju!
SUMRAK PARLAMENTARIZMA: Ako Jovanović izgubi proces, na koncu će opet najviše izgubiti sam HDZ.


Alaburić tako podsjeća na praksu u Velikoj Britaniji koja zastupniku u Parlamentu garantira potpuni imunitet za zastupnika, ali isto tako, ako tu istu stvar izreknete na ulici, tada se to drugačije trenira.

 

- Postupak HDZ-a je bez presedana, sam HDZ inicira skidanje imuniteta, HDZ-e skida imunitet i HDZ-e se pojavljuje kao tužitelj, jako mi je žao je to napravljeno, ističe Alaburić te dodaje da je to veliki pokazatelj slabosti HDZ-a da se ne mogu na politički način nositi sa Jovanovićevm.

Branko Smerdel ističe da ako će, ako se zastupnika zbog izgovorene riječi počne predavati kaznenom pravosuđu, to biti kraj parlamentarizma u Hrvatskoj.

 

- To da se ne poštuje Ustav, to je najblaža formulacija, to je totalno nerazumijevanje Ustava i stečenih stupova demokracije, i sve ovo što se danas događalo u saboru je apsurdno, zaključuje ovaj stručnjak za Ustavno pravo.


Ivo Josipović: Ukidanje imuniteta Jovanoviću nije dobra odluka

 

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović rekao je kako ukidanje saborskog imuniteta SDP-ovcu Željku Jovanoviću nije dobra odluka koja će donijeti "priličan debalans u politički život".

"Ne mogu se sjetiti da je ikada prije napravljen presedan, jer verbalne Jovanovićeve kvalifikacije, koje se nekome mogu ili ne moraju svidjeti, nisu zločin iz mržnje", rekao je Josipović u izjavi novinarima u Uredu predsjednika upitan kako komentira skidanje imuniteta SDP-ovcu Jovanoviću. Smatra kako je zakonodavac u Kaznenom zakonu pod tim mislio na neke druge stvari, a ne na prepucavanja stranaka u parlamentu ili izvan njega.

Ta odluka će postaviti pitanje jednakog postupanja oprema saborskim zastupnicima i ograničiti slobodu zastupnika da se, pa makar i tvrđim rječnikom, politički bore za svoja stajališta, smatra Josipović. "Radi se o novumu koji je donesen u istom trenutku kada je i jednom drugom zastupniku (Petru Mlinariću) uspostavljen imunitet za slično ili istovrsno kazneno djelo", kazao je Josipović.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

željko jovanović, branko smrdel