A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/gong-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

GONG: Skidanjem imuniteta Željku Jovanoviću krši se Ustav | Politika+
Hrvatska

REAKCIJA: GONG: Skidanjem imuniteta Željku Jovanoviću krši se Ustav

'Upravo je sloboda govora, a ne bijeg od kaznene odgovornosti, primjerice za ratne zločine ili korupciju, temeljna svrha zastupničkog imuniteta te je stoga ovaj čin vladajuće većine, i to u jeku priprema za izbore, ništa drugo već grubo kršenje Ustava.'

Piše: PolitikaPlus

Udruga GONG ocijenila je da je odluka o skidanju imuniteta zastupniku Željku Jovanoviću donesena jučer u Saboru u suprotnosti s Ustavom RH i da je njome vladajuća većina predvođena HDZ-om dovela u pitanje demokratski karakter političkog sustava Hrvatske.

"Ukidanje imuniteta zastupniku Jovanoviću zbog izgovorenih riječi, koje je izglasala vladajuća većina u Hrvatskom saboru u suprotnosti je s Ustavom Republike Hrvatske. Članak 76. Ustava koji propisuje pravo na imunitet zastupnicima u Hrvatskom saboru jasan je: zastupnik ne može biti pozvan na kaznenu odgovornost, pritvoren ili kažnjen za izraženo mišljenje ili glasovanje u Hrvatskome saboru. Riječ je o tzv. 'imunitetu neodgovornosti' koji Sabor nema pravo ukidati.

No, zastupniku Jovanoviću imunitet je ukinut zbog njegovih riječi optužbe vrha vladajuće stranke kao kriminalne organizacije, za što ga ta ista stranka tuži za klevetu.

Upravo je sloboda govora, a ne bijeg od kaznene odgovornosti, primjerice za ratne zločine ili korupciju, temeljna svrha zastupničkog imuniteta te je stoga ovaj čin vladajuće većine, i to u jeku priprema za izbore, ništa drugo već grubo kršenje Ustava te nekih dosegnutih standarda hrvatske parlamentarne demokracije.

Zabrinjavajuće je što vladajuća većina predvođena HDZ-om ne prepoznaje kako ovim kratkovidnim potezom nanosi dugoročnu štetu cijeloj političkoj zajednici, uključujući i vlastito biračko tijelo. HDZ i njegovi koalicijski partneri ovom su odlukom ujedno zaustavili razvoj ionako fragilne demokratske političke kulture te time ozbiljno doveli u pitanje demokratski karakter političkog sustava Hrvatske", kaže se u današnjem priopćenju koje je potpisao predsjednik Vijeća GONG-a Berto Šalaj.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sdp, željko jovanović, gong