A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/njemacki%20satelit.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

VIDEO Njemački satelit Rosat uskoro će se srušiti na Zemlju | Politika+
Tehnologija

PAD: VIDEO Njemački satelit Rosat uskoro će se srušiti na Zemlju

Stručnjaci smatraju da će 30 dijelova satelita ukupne mase 1.9 tona, izrađenih od posebnog stakla i keramike otpornih na visoke temperature, ipak pasti na površinu planeta Zemlje u subotu ili nedjelju

FOTO: German Aerospace Center
Piše: PolitikaPlus

Njemački satelit Rosat u subotu kasno navečer ili najkasnije u nedjelju ujutro mogao bi pasti na Zemlju, no znanstvenici iz njemačke svemirske agencije još uvijek ne znaju točnu lokaciju njegovog pada, piše Space.com. Stručnjaci smatraju da će 30 njegovih dijelova mase 1.9 tona, od ukupne mase satelita koja iznosi 2,7 tona, izrađenih od posebnog stakla i keramike otpornih na visoke temperature, ipak pasti na površinu Zemlje, a ne izgorjeti u atmosferi kao što neki predviđaju.

Satelit je u svemir lansiran 1990. godine kao zajednički poduhvat Njemačke, SAD-a i Velike Britanije, a njegova misija bila je proučavanje radijacije zvijezda, maglica i ostalih svemirskih fenomena.

Dizajniran za 18-mjesečnu misiju, satelit se pokvario davne 1998. godine, a otada luta svemirskim prostranstvom.

 

 

 

Pretpostavlja se da će satelit pasti između 18 sati u subotu i 14 sati u nedjelju prema srednjeeuropskom vremenu negdje između Južne Afrike i Kanade.

Iako se smatra da će ostaci satelita pasti u Atlantski ocean, znanstvenici su izračunali kako su šanse da dijelovi satelita nekoga usmrte na Zemlji jednake 1:2000.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

satelit