A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/pegaz-bespilotna-letjelica-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Adut srpske vojne industrije: Pegaz jeftiniji od bespilotnih letjelica | Politika+
Hrvatska

VIDEO: Adut srpske vojne industrije: Pegaz jeftiniji od bespilotnih letjelica

Pegaz je nedavno imao uspješan prvi let.

Piše: PolitikaPlus/Blic

Koliko bi srpska bespilotna letjelica „Pegaz“, adut srpske vojne industrije, mogla stajati na svjetskom tržištu, podatak je koji Ministarstvo odbrane i Vojnotehnički institut koji radi na razvoju  zasad ne žele otkrivati. U ovom slučaju, piše beogradski Blic, nije reč o vojnoj, već o gospodarskoj tajni, što je prema mišljenju vojnih stručnjaka, zlatno pravilo tržišne utakmice u vojnoj industriji.


Vojni analitičar Zoran Dragišić objašnjava da vojno naoružanje obično nema fiksnu cijenu, jer je reč o političkoj robi za koju, osim zakona tržišta, vrijede i neka druga pravila.


- Srbija će, verujem, kao i do sada, igrati na kartu dobrog kvaliteta i cene. Ono što je bilo karakteristično za vojnu industriju Jugoslavije jeste najbolji odnos kvaliteta i cene - kaže Dragišić, koji vjeruje da će se pegaz baš zahvaljujući tom odnosu izboriti s konkurencijom letjelica iste, pa čak i više kategorije.

- U Zastavi su se svojevremeno proizvodili kalašnjikovi i mnogi su imali licencu za njih, ali je naš proizvod bio jeftiniji od drugih, a kvalitetniji od samog originala. Mislim da će vojna industrija i u slučaju pegaza pokušati da svoju poziciju na tržištu izbori na tim principima i odnosima - ocjenjuje Dragišić.
Pegaz je nedavno imao uspješan prvi let, a plan je da se u nekom razdoblju uđe i u serijsku proizvodnju ove izviđačke letelice. Stručnjaci kažu da će pegaz sigurno koštati dva ili tri puta manje od navodno precijenjenih svjetskih pandana. Svjetske vojne sile ulažu ogroman novac u razvoj novih vojnih tehnologija, a bespilotne letjelice koje se proizvode u SAD-u, Rusiji, Izraelu, Kini prodaju se i za više desetaka milijuna eura.

 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zoran dragišić, srpska vojna industrija, pegaz, bespilotne letjelice