Hrvatska

NEVJEROJATNO: Osuđen novinar Vladimir Matijanić koji je otkrio Đapićev plagijat

Predmet Đapić, nakon Pešutićeve oslobađajuće situacije otišao u zastaru, a kažnjen je samo novinar koji je cijeli slučaj otkrio!?

Piše: PolitikaPlus/Tportal

Aktualna se Vlada po završetku pregovora sa Europskom unijom na sva zvona hvalila kako je uspjela napraviti ključne promjene u najzahtjevnijem području, onom o pravosuđu. No, ako je suditi po praksi koju to pravosuđe provodi, Hrvatska je još daleko od europske pravne stečevine.

 

Predmet Đapić, nakon Pešutićeve oslobađajuće situacije otišao u zastaru, a kažnjen je samo novinar koji je cijeli slučaj otkrio!?

Kako piše tportal, na dan kada je spliski sudac Robert Pešutić uhićen zbog sumnje da je primio mito, Vrhovni sud Republike Hrvatske dostavio je novinaru Vladimiru Matijaniću presudu kojom je pravomoćno osuđen zbog uvrede tog istog suca.

Ni Općinskom, ni Županijskom, ni konačno Vrhovnom sudu ništa nije značila činjenica da je i Državno odvjetništvo interveniralo da se novinara oslobodi od optužbe. Podsjetimo, Matijanić je dok je radio u Feral Tribuneu otkrio da je Anto Đapić prepisao dobar dio svog magistarskog rada na Pravnom fakultetu u Splitu.

Afera koju je osim oduzimanja magisterija Đapiću obilježila i oslobađajuća presuda upravo suca Pešutića, u kojoj je, podsjetimo, naveo kako cijela akademska zajednica prepisuje pa što bi Đapić i njegov mentor Boris Kandara odgovarali.

Upravo je na tu činjenicu reagirao novinar Matijanić koji je u svom tekstu naveo kako je "nemoguće tako grubo oklevetati i izvrijeđati (suca Pešutića) koliko on svojim djelovanjem može klevetati i vrijeđati zdrav razum i branšu u koju je upao". I taj je komentar za Vrhovni sud sporan.

Točnije, suci Vrhovnog suda smatraju kako je Matijanić tekst napisao ne kako bi informirao javnost o cijelom slučaju, nego "kako bi naškodio časti i ugledu" suca Pešutića. Također, zaključili su kako je Matijanić pokazao da "direktno i duboko ne poštuje osnovno ljudsko dostojanstvo" suca te ostavlja dojam "osobne netrpeljivosti" naspram njega.

Vrhunac cijele ove montipajtonovske situacije je u činjenici da je na kraju predmet Đapić, nakon Pešutićeve oslobađajuće situacije otišao u zastaru, a kažnjen je samo novinar koji je cijeli slučaj otkrio.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vladimir matijanić, robert pešutić, magisterij, anto đapić