Mojbiz

NEMA SUKOBA: "Linić neće lagati, MMF je opcija koju nikada nije isključivao"

Tvrdnje kako smo u SDP-u ljuti na Linića zbog izjave da će pozvati MMF kada dođemo na vlast, su prenapuhane

Piše: Dražen Klarić
Linića je i u Račanove vrijeme dopadala nezahvalana funkcija glasnogovornika teških vijesti. Sjeti te se vremena kada je bio potpredsjednik Vlade, pa jedini je on ima snage i hrabrosti stati pred radnike čije je tvrtke HDZ uništio i reći im da im Vlada ne može pomoći. Tako je i sada, on neće lagati, kaže naš izvor iz vrh stranke.

Slavko Linić nikada nije rekao da Hrvatskoj ne treba MMF. Pogledajte malo njegov izjave i vidjete će te da se ne radi o nikavoj promjeni mišljenja, kaže naš izvor iz SDP-a napominjući kako HDZ, ovo koristi za potenciranje nepostojećeg sukoba unutar SDP-a.

 

O aranžmanu s MMF-om Slavko Linić i Branko Grgić za Politikuplus govorili su pred kraj prošlog mjeseca, i uistinu Linić ni tada nije isključivao pozivanje MMF-a. - MMF je sredstvo s kojim je Vlada Jadranke Kosor nepotrebno plašila građane. Odgovor na pitanje treba li nam aranžman s MMF-om dati će fiskalna vlast u dogovoru s Hrvatskom narodnom bankom. MMF, da ili ne, ovisi isključivo o cijeni kapitala, rekao je tom prilikom Linić.

 

Slavko Linić i Branko Grčić: Kukuriku (vjerojatno) neće zvati MMF u pomoć

 

LINIĆ: Kad preuzmemo vlast, pozvat ćemo MMF! DALIĆ: Hrvatskoj ne treba MMF! 

 

Ni SDP-ov gospodarski strateg Branko Grgić nije tom prilikom isključio mogućnost pozivanje MMF-a. - Apriori reći da nam MMF treba ili ne treba je nemoguće. O tome se treba pričati tek kada se vidi stanje u kojem se nalaze javne financije, kaže Grčić, no iz njegovih riječi dalo se nedvosmisleno zaključiti da aranžman s MMF-om sasvim sigurno neće biti prva stvar koju će Kukuriku koalicija poduzeti, osim u slučaju dramatičnog pogoršanja.

 

"Linić neće lagati", ovim je riječima jedan od naših izvora iz vrha SDP-a odgovorio na naše pitanje zašto Linić i dalje nije taktizirao ostavljajući otvorenu mogućnost ZA i PROTIV MMF-a. -Priče kako smo u SDP-u nešto posebno ljuti na Linića zbog ove izjave naprosto ne stoje, prije bih rekao da su se neki moje kolege prepale medijskih reakcija . Linića je i u Račanovo vrijeme dopadala nazahvalana funkcija glasnogovornika teških vijesti. Sjeti te se vremena kada je bio potpredsjednik Vlade, pa jedini je on ima snage i hrabrosti stati pred radnike čije je tvrtke HDZ uništio i reći im da im Vlada ne može pomoći. Tako je i sada, on neće lagati, kaže naš izvor iz vrh stranke. 

 

Očito je kako su u SDP nakon prvih reakcija na Linićevu izjavu pokušali umnajiti njeno značenje, pa čak i kritizirali Linićev stav ističući kako MMF nije rješenje. Nakon prespavane noći svjesni su da je Linić ponovno odradio nepopularni dio posla i odaslao poruku koja, prema mišljenjima izbornih stratega Kukuriku koalcije nije trebala biti izgovorena mjesec dana uoči izbora. No, kaže naš izvor, "SDP ne smije biti neodgovoran i pred biračima kriti i možda nepopularne poteze i zato je Linićeva izjava poštena". I dok su se u SDP-u bili uznemirili zbog Linićeve izjave, struka, analitičari kao i gospodarstvenici dočekali su je s odobravanjem. Svima je jasno da će do rezova morati doći. Koliko, kome i u kojem vremenskom intervalu, to će morati odlučiti nova Vlada. Sama, ili u suradnji s MMF-om.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

branko grčić, mmf, slavko linić