A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/picasso-bullfight-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

130. obljetnica rođenja Pabla Picassa | Politika+
Kultura

UMJETNOST: 130. obljetnica rođenja Pabla Picassa

Slikar koji je volio naglašavati da smisao slikarstva nije ukrašavanje stanova već da se umjetnost može koristiti kao oružje protiv rata.

Piše: PolitikaPlus

Prije 130 godina rodio se jedan od najistaknutijih slikara 20. stoljeća, utemeljitelj kubizma Pablo Picasso, čija su djela donijela revolucionarni obrat u modernoj likovnoj umjetnosti.

 

Gotovo da nema likovnog područja u kojem Picasso nije izrazio svoj umjetnički kreativni genij, no iznad svega bio je inovator. Osim slikarstvom i skulpturom, bavio se grafikom i keramikom, izrađivao kolaže i plakate, stvarao metalne konstrukcije, gravure, akvatinte i litografije. Posljednjih godina života sve je drskiji u izrazu a njegova djela šarenija i ekspresivnija.

Španjolski slikar punog imena Pablo Diego Jose Francisco de Paula Juan Nepomuceno Maria de los Remedios Cipriano de la Santisima Trinidad Clito Ruiz y Picasso, rođen u Malagi 1881., dominirao je francuskom umjetničkom scenom početkom 20. stoljeća i za sobom ostavio golem opus u kojemu se razdoblja često monumentalnog i gotovo klasicističkog naturalizma smjenjuju s razdobljima u kojima razbija vlastite likovne postulate.

 

Nakon modre faze (1901.-1904.) koju karakteriziraju dojmljive studije siromaha u sumornu raspoloženju očaja i beznađa u nijansama plave i plavo-zelene, slijedi vedrija ružičasta faza (1905.-1907.) kojom dominiraju veseli prikazi uglavnom cirkusanata, akrobata i harlekina. Raskid s tradicionalnom umjetnošću vidljiv je u slici "Gospođice iz Avignona" iz 1907., prvom primjeru kubizma. Kubistička faza traje do 1919., a u razdoblju nakon Prvog svjetskog rata Picasso se "vraća redu" prelaskom na neoklasični stil pa tako njegove slike i crteži nastali dvadesetih godina 20. stoljeća često podsjećaju na djela renesansnog slikara Rafaela te francuskog neoklasicista Ingresa.

 

Tridesetih godina minotaur smjenjuje harlekina i postaje čest motiv Picassovih djela, što je djelomice posljedica utjecaja nadrealista, koji su ga često koristili kao svoj simbol. Ovome razdoblju pripada svakako najpoznatije Picassovo djelo "Guernica" (1937.), golemo 3,5 metra visoko i 7,8 metara široko ulje na platnu kroz koje u stilu sintetičkog kubizma izražava svoju užasnutost bombardiranjem toga baskijskog grada i ratom općenito, te koje je postalo simbolom stradanja u španjolskom građanskom ratu.

 

Djelo slikara koji je volio naglašavati da smisao slikarstva nije ukrašavanje stanova već da se umjetnost može koristiti kao oružje protiv rata, "Guernica" je dosegla status spomenika, vječnog podsjetnika na tragediju rata i patnje koje on donosi, posebno nedužnim civilima. Nakon što se godinama nalazila u newyorškom Muzeju moderne umjetnosti, "Guernica" je 1981. vraćena u Španjolsku, a od 1992. izložena je u madridskom muzeju Reina Sofia.

 

Gotovo da nema likovnog područja u kojem Picasso nije izrazio svoj umjetnički kreativni genij, no iznad svega bio je inovator. Osim slikarstvom i skulpturom, bavio se grafikom i keramikom, izrađivao kolaže i plakate, stvarao metalne konstrukcije, gravure, akvatinte i litografije. Posljednjih godina života sve je drskiji u izrazu a njegova djela šarenija i ekspresivnija. Stalno tragajući za novim i nikad zadovoljan postignutim, samosvojan i sklon eksperimentiranju, Picasso je bio vrlo plodan umjetnik pa se procjenjuje da je stvorio ukupno 50 tisuća umjetničkih djela, među kojim 1.885 slika, 1.228 skulptura, 2.880 keramičkih djela, oko 12 tisuća crteža, tisuće grafika te brojne tapiserije i tepihe.

 

Umjetnik koji je živio između Barcelone i tadašnje europske umjetničke metropole Pariza, dolaskom na vlast generala Francisca Franca 1939. odlučuje da se u domovinu neće vratiti dok je taj režim na vlasti te je tako do smrti, 8. travnja 1973. godine, živio u Francuskoj. Mnoge njegove slike danas vrijede milijune, a neke od njih spadaju među najskuplje u svijetu. Tako je "Dječak s lulom" na dražbi u Sotheby'su 2004. prodan za 104 milijuna američkih dolara. "Dora Maar s mačkom" 2006. je u istoj aukcijskog kući prodana za 95,2 milijuna dolara, a "Akt, zeleno lišće i poprsje" prodan je 2010. u Christie'su za 106,5 milijuna dolara.

 

Na ljestvici Art Market Trends izvješća o prometu na tržištu umjetnina, Picasso je od 2004. na vodećem mjestu po prodaji na dražbama. Njegovih je djela ukradeno više nego ikojeg drugog umjetnika, a u međunarodnom registru nestalih i ukradenih umjetnina Art Loss Register trenutno ih se ukupno 550 vode kao nestale. Radovi su mu još za života izlagani na bezbrojnim izložbama, uključujući i onu u pariškom Louvreu 1971. u čast njegova 90. rođendana, specifičnu po tomu što je to ujedno bila prva izložba nekog živućeg umjetnika u tom muzeju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

utemeljitelj kubizma, slikar, palbo picasso