Hrvatska

SABORSKA RASPRAVA: HDSSB-ovci se u Sabornici pojavili u slavonskim nošnjama i šeširima

HDZ-ovi zastupnici u raspravi su ponavljali kako Kukuriku koalicija u svojim planovima u slučaju pobjede na izborima ima za cilj pozvati MMF

Piše: PolitikaPlus

Iako je posljednji tjedan rada 6. saziva, Sabor počeo raspravom o prijedlogu potvrđivanja Ugovora o jamstvu između Hrvatske i IBRD za dodatno financiranje "Projekta integracije trgovine i transporta" u luci Ploče, ubrzo je na neslužbeni dnevni red došao - MMF.

HDZ-ov zastupnik Frano Matušić okomio se na zastupnike Kukuriku koalicije koji nisu u sabornici. Optužio ih je da nisu zainteresirani sudjelovati u raspravama o projektima bitnima za gospodarski razvoj Hrvatske, kao što je ovaj projekt za ulaganje u infrastrukturu u luci Ploče. I Matušić i ostali HDZ-ovi zastupnici u raspravi su ponavljali kako Kukuriku koalicija u svojim planovima u slučaju pobjede na izborima ima za cilj pozvati Međunarodni monetarni fond. Izjave HDZ-ovaca o uspješnim projektima izazvale su HDSSB-ovce, pa im je Zoran Vinković poručio da se ovdje ne dijeli novac HDZ-a iz crnih torbi, nego novac građana iz proračuna.

Inače, HDSSB-ovci su na ulasku u sabornicu napravili predstavu, jer su na sjednicu došli u tradicionalnim slavonskim jaknama i sa šeširima.

Luka Ploče: Potreban dodatni novac


Rasprava se potom nastavila u smjeru dnevnog reda, o luci Ploče. Naime, u cilju razvoja infrastrukture u luci Ploče, Lučka uprava je vlastitim i sredstvima državnog proračuna, kao i zajmovima IBRD-a (58,8 milijuna kuna) i EBRD-a (11,2 milijuna kuna) financirala izgradnju terminala za rasute terete, a ugovorila je i završila poslove u iznosu od 3,5 milijuna eura za pripremne radove na skladišnim površinama i izradu glavnog projekta terminala rasutih tereta.

No, Lučkoj upravi potrebna su dodatna financijska sredstva u iznosu do 50 milijuna eura, koliki je i iznos predloženog zajma, za razdoblje od 2011. do 2013.
Predloženi zajam za dodatno financiranje u tom bi smislu pomogao u financiranju dodatnih troškova s obzirom na povećanje kapaciteta i financiranje nedostatnog kapitala za terminal za rasute terete koji se treba izgraditi u okviru projekta i financiranje nedostatnog kapitala za kontejnerski terminal koji je u sklopu projekta već izgrađen.

Odluka donijeta u veljači


Vlada, koja je u veljači i donijela Odluku o pokretanju postupka za sklapanje Ugovora o jamstvu, krajem travnja prihvatila je izvješće o vođenim pregovorima s IBRD-om te dala ovlast za potpisivanje ugovora koji je potpisan 14. rujna ove godine.  Prema dogovorenim uvjetima, glavnica zajma isplaćivat će se obročno, s rokom otplate 23 godine, uključujući poček od 12 godina. Posljednji datum raspoloživosti zajma je 30. lipnja 2014. godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

luka ploče, hdz, mmf, rasprava, sabor