Hrvatska

SUKOBI U VLADI: VIDEO Uzelac: Nisam napao Pankretića, nema tajnog sporazuma Pupovac- Sanader!

"Svoj rad u vladi dijelim na Sanaderovo i Kosoričino razdoblje... Oba su premijera položila ispit."

FOTO: Arhiv
Piše: Ivan Klarić

Potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac rekao je da je na ideju o sazivanju konferencije za novinare došao iz vlastitog osjećaja odgovornosti prema poslu, a nikako zbog jučerašnjeg 'okršaja' s ministrom regionalnog razvoja Božidarom Pankretićem.

O DOGOVORU PUPOVAC- SANADER: Nemam pojma o čemu govorite. Znam samo za vladin program, i to je ono što me zanima. A preliminarni sporazumi i dogovori su manje važni. To mi je potpuno nevažno i time se uopće ne bavim, rezolutno je rekao Uzelac.

- Jučer sam na sjednici Vlade samo diskutirao i nisam vrijeđao Božidara Pankretića. Nisam ga ničime napao, ja tome nemam što dodati ni oduzeti. Nisam još dobio objašnjenje koje sam tražio, rekao je Slobodan Uzelac komentiravši tako jučerašnje kritike koje je uputio Pankretiću zbog loše suradnje te mu spomenuo neke propuste u resoru, na što je Pankretić nekoliko sati kasnije odgovorio svojom konferencijom za tisak.

Pankretić je sinoć rekao da mimo koalicijskog ugovora HDZ-SDSS, postoji tajni sporazum Sanadera i Pupovca. Uzelac je to danas demantirao, odnosno rekao:


- Nemam pojma o čemu govorite. Znam samo za vladin program, i to je ono što me zanima. A preliminarni sporazumi i dogovori su manje važni. To mi je potpuno nevažno i time se uopće ne bavim, rezolutno je rekao Uzelac.


Svoj rad u vladi dijelim na Sanaderovo i Kosoričino razdoblje. Oba razdoblja međusobno imaju određene sličnosti, ali i razlike. Ja vidim i jedno i drugo. Što se metode rada tiče, oba su premijera položila ispit, iako ima nijansi u vođenju vlade

Uzelac je u Banskim dvorima održao izlaganje u trajanju od oko pola sata u kojem je, kaže, pokušao biti što objektivniji u analizi svog rada i rada vlade. Kaže da je on kao predstavnik srpske manjine prije četiri godine predstavljao 'raritet u vladi stranaka različitih svjetonazora'.

- Bila je bojazan da takva koalicija teško može uspjeti. Tadašnje sumnje smatram razumljivim i nimalo zlonamjernim, dapače. Svoj rad u vladi dijelim na Sanaderovo i Kosoričino razdoblje. Oba razdoblja međusobno imaju određene sličnosti, ali i razlike. Ja vidim i jedno i drugo. Što se metode rada tiče, oba su premijera položila ispit, iako ima nijansi u vođenju vlade, ustvrdio je Uzelac.


Kaže da je Sanaderova vlada imala sretnu startnu poziciju s povijesnim pozdravom Hristos se rodi kojeg je prvi izgovorio Sanader. Tvrdi da je taj trend i nastavljen kasnije za vrijeme gospodarske krize.

 Upitan vidi li se u nekoj novoj vladi rekao je,


- Moram reći da sam se dosta umorio. Dosta me istrošilo sve, tako da je to pitanje na koje bi teško, teško mogao dati potvrdan odgovor. Vladi u kojoj sam radio, a ne sjedio, dajem opću ocjenu. Napravili smo štošta korisnoga, ali je to ipak manje od onoga što smo mogli učiniti, rekao je Uzelac.


Komentiravši istup saborskog zastupnika HDZ-a Josipa Đakića na predizbornom skupu HDZ-a u Osijeku 5. listopada 2011. godine: 'Ranko, Rajko, Zoki, Veljko, Rade... mislio sam da sastavljaju srpsku vladu, a ne hrvatsku, Uzelac je rekao da je premijerke Kosor zasigurno bilo neugodno.

 

 


- Ne mogu ulaziti u tuđe osjećaje i kako se netko osjeća, ali smatram da joj je trebalo biti i da joj je bilo neugodno. Ta poruka Josipa Đakića je svakako neprihvatljiva.


Slobodan Uzelac još je jednom kritički progovorio i o nedavno u Saboru izglasanom Zakonu o ništetnosti ocijenivši ga neprihvatljivim jer neće 'dopustiti zemljama regije da zajedničkom suradnjom kazni odgovorne za ratne zločine a oslobodi krivnje one koje se optužuje, sudi i koji su osuđeni za djela za koja nisu kriva.Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivo sanader, vlada, božidar pankretić, slobodan uzelac