A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/hdz-222.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Darko Milinović potvrdio: USKOK istražuje HDZ! Na popisu Jarnjak i Maček? | Politika+
Hrvatska

CRNI FONDOVI: Darko Milinović potvrdio: USKOK istražuje HDZ! Na popisu Jarnjak i Maček?

USKOK je HDZ-u uputio obavijest o proširenju istrage, osim na stranku, na Ivu Sanadera, Branku Pavošević.

Piše: PolitikaPlus

Do prije sat vremena trajali su sastanci u središnjici HDZ-a, do kojih je došlo nakon što je predsjednica vlade i stranke Jadranke Kosor tijekom poslijepodneva održala dulji sastanak s glavnim državnim odvjetnikom. Iz neslužbenih izvora se saznaje da je sve povezano s proširenjem istrage na još neke dužnosnike HDZ-a, ali i nad samom strankom, o čemu se ovih dana živo spekuliralo u medijima.

Iz izvora bliskih HDZ-u Večernjem listu noćas je potvrđeno da je vladajućoj stranki stigao zahtjev za proširenjem istrage u slučaju crnih fondova čime je navodno potvrđeno da se HDZ nalazi pod istragom.

 

Da je Uskok istragu proširio istragu protiv HDZ-a kao pravne osobe i da je vrh stranke obaviješten o tome, Vjesniku je u srijedu navečer potvrdio zamjenik predsjednice HDZ-a Darko Milinović. 


Na popisu navodno Sanader, Jarnjak, Maček i Branka Pavošević!

Prema zasad još neslužbenim informacijama, USKOK je HDZ-u uputio obavijest o proširenju istrage, osim na samu stranku, na bivšeg premijera Ivu Sanadera, bivšu blagajnicu Branku Pavošević. Prema nepotvrđenim navodima Jutarnjeg lista na popisu osumnjičenika su i Ivan Jarnjak, te bivši glasnogovornik Vlade i HDZ-a Ratko Maček. Tereti ih se za financiranje kampanja iz 2003. do 2007. godine novcem iz crnih fondova.

Službenu potvrdu ovih informacija nismo dobili ni u USKOK-u niti u HDZ-u. Pokušali smo u nekoliko navrata kontaktirati odvjetnika HDZ-a Vladimira Gredelja, ali se nije javljao.

No, da su događaji dovoljno važni da bi se s njima upoznala javnost govori podatak da je tijekom večeri medijima stigao poziv na konferenciju za novinare koju će ujutro u središnjici stranke održati osobno predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Budući da su bivša blagajnica HDZ-a Branka Pavošević te glavni rizničar Mladen Barišić već rekli dovoljno toga da inkriminiraju Ivu Sanadera, bilo je stvarno neobično da u USKOK-u još nisu bili osjetili potrebu da službeno ispitaju one koji se u njihovim iskazima spominju. Da podsjetimo, Barišić je rekao da je Ivo Sanader nakon što je objavio odluku o odllasku, svojoj odabranoj nasljednici Jadranki Kosor ostavio gotovinu iz crnih fondova kojom je u tom trenutku raspolagao. Čak su organizirali i neformalnu primopredaju. Barišić je rekao da je Kosor djelovala šokirano, no javnost još ne zna u kojem je točno trenutku ona nešto i poduzela u vezi s tim novcem - prije ili poslije odmotavanja ove afere. Posve je izvjesno da je premijerka već o tome razgovarala s Mladenom Bajićem, no ona ne može uživati povlastice iznad običnih građana, ako je u to bila uvučena, pa bilo to i protiv njene volje, te mora biti službeno ispitana.

Također, Branka Pavošević je u više iskaza iznosila da su gotovinom raspolagali i Ivan Jarnjak i Ratko Maček. Iako je njen iskaz dan u svojstvu osumnjičenice, a ne svjedokinje, te je ona možda imala osobni interes okriviti još nekoga osim sebe, obojica su također morala odavna biti službeno ispitana. Zašto USKOK do sada nije (od)radio svoj posao i zašto je čekao gotovo do samog (službenog) početka predizborne kampanje, ostaje i dalje nejasno.