A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/venizelos-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Dok Njemačka odlučuje o Grčkoj, Grci se vraćaju nacističkim vicevima | Politika+
Hrvatska

EUROZONA: Dok Njemačka odlučuje o Grčkoj, Grci se vraćaju nacističkim vicevima

"Ono što Njemačka oružjem nije uspjela tijekom II svjetskog rata, sada pokušava ostvariti ekonomskim sredstvima."

Piše: PolitikaPlus/Reuters

Nema nikakve sumnje da u ovom trenutku budućnost Grčke ne ovisi o nikom tako mnogo koliko o njemačkoj kancelarki. Koliko ona uvjeri Nijemce da moraju u vlastitom interesu podnijeti teret grčke krize, toliko će se za njima povesti i ostali članovi eurozone. Nijemci koji su bili ponajveći kreditori neutemeljenog grčkog rasta, sve su manje popularni u grčkim medijima, a i poneki njemački turist osjeti rast netrpeljivosti na grčkim ulicama i plažama.

Tako da ne iznenađuje  poplava karikatura u kojima se ismijavaju Nijemci, kakva je svojedobno bila zahvatila i Poljsku.

"Ono što Njemačka oružjem  nije uspjela tijekom II svjetskog rata, sada pokušava ostvariti ekonomskim sredstvima."

Liberalni list Eleftherotypia tako je u nizu karikatura objavio i onu u kojoj grčki ministar financija Evangelos Venizelos vojnika u nacističkoj uniformi pozdravlja sa Sieg Heil! Na drugoj taj vojnik gleda kako Venizelos viče na grčkog građanina da iskašlje više love za poreze. Slični motivi pojavljuju se i na uličnim grafitima i slikarijama.

"Njemačku uniformu upotrijebio sam u simboličnom smislu," kaže karikaturist Stathis Stavropoulos, "To pokazuje da ono što Njemačka oružjem  nije uspjela tijekom II svjetskog rata, sada pokušava ostvariti ekonomskim sredstvima."

Grci sve više spominju II Svjetski rat i u kontekstu ratnih reparacija koje im Njemačka duguje, smatrajući da su ih Nijemci već i na temelju toga dužni izvući. Čak i članovi vlade spominju zlato odneseno iz grčke narodne banke koje nikad nije vraćeno.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Stathis Stavropoulos, Evangelos Venizelos, karikature, angela merkel, grčka