A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/internet.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Kina pojačava nadzor nad internetom i medijima | Politika+
Hrvatska

POLITBIRO: Kina pojačava nadzor nad internetom i medijima

Riječ je o jačanju nadzora nad svim medijima kako bi potaknuli "izgradnju sustava socijalističkih vrijednosti" i ujedno povećali "ugled Kine".

Piše: PolitikaPlus/Hina

Kineske vlasti su naredile da se u zemlji pojača nadzor nad internetom, napose nad društvenim mrežama, kako bi spriječile objavljivanje "glasina" i "vulgarnosti", tjedan dana nakon plenuma Komunističke partije posvećena medijima.

 

Global Times piše na naslovnici u četvrtak da su kineski čelnici izradili desetogodišnje smjernice kako bi potaknuli "izgradnju sustava socijalističkih vrijednosti" i ujedno povećali "ugled Kine".

 

Sve veća popularnost društvenih medija u zemlji koja već ima više od 500 milijuna korisnika interneta, zabrinjava Peking, kao i činjenica da je internet postao najčešći kanal kojim brojni Kinezi usmjeravaju svoj bijes zbog zloporaba i nepravde. Kako pišu glasila, policija je ovog tjedna počela uhićivati korisnike interneta koje sumnjiči za širenje "glasina", a nadzor nad internetom, koji se ionako strogo pratio, dodatno se pojačava. I televizijske mreže u regionalnim središtima pozvane su da smanje zabavni program i uklone odveć "materijalističke" sadržaje.

 

Plenum centralnog komiteta Kineske komunističke partije posvećen "kulturnom razvoju" zemlje održan je sredinom listopada. Kako navode neovisni promatrači, riječ je o jačanju nadzora nad svim medijima, dok se za godinu dana sprema dolazak novog naraštaja političara. Politbiro je "raspravljao o nacrtu rezolucije centralnog komiteta o kulturnim reformama", izvijestila je službena agencija Xinhua, dodajući da će dokument "biti vodič za ubrzavanje kulturnih reforma".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

internet, kina, politbiro