Regija

ISPOVIJEST : EKSKLUZIVNO Odvjetnik napadača: Jašarević je pun mržnje prema nevjernicima

"On pod hitno treba pregled psihijatra."

FOTO: Mevlid Jašarević hodao je ulicom s kalašnjikovom u ruci, uopće se ne pokušavajući zakloniti
Piše: Ivan Klarić

Mevlida Jašarevića, koji je u petak izveo napad na američko veleposlanstvo u Sarajevu danas saslušavaju djelatnici državnog tužiteljstva BiH. Jašarevićev odvjetnik Senad Dupovac u razgovoru za portal PolitikaPlus prenio je dojmove nakon što je u dva navrata razgovarao s njim.

- Na prvi mah sam pomislio da on uopće ne zna što je napravio i što se događa, bio je zabrinut za obitelj, izrazio je žaljenje zbog ranjenog zaštitara, a onda je potpuno promijenio priču i ispoljio toliko mržnju, priča odvjetnik.


- Jučer smo razgovarali oko 20 minuta. Nakon početne šutnje, Jašarević je izrazio žaljenje za ozlijeđenog policajca i svoju suprugu. Izrazio je zabrinutost zbog svoje majke i prijatelja da će imati neugodnosti zbog njega. Na prvi mah sam pomislio da on uopće ne zna što je napravio i što se događa, na početku će Dupovac.

- No, nakon 10 minuta razgovora totalno je promijenio priču. Otišao je u sasvim drugu krajnost i sam sebe je pravdao za čin koji je napravio. U nekoliko minuta ispoljio je toliko mržnje prema svima onima koji se ne ponašaju poput njega i ne prakticiraju vjeru na koji je način on prakticira, ističe odvjetnik Dupovac.


Dupovac tvrdi da Jašarević u dva navrata u kojima je s njim razgovorao, nije izrazio razloge zbog kojih je napravio to što je napravio.

"Smatram da on treba podhitno medicinsku pomoć i da treba pregled psihijatra."

- Smatram da on treba podhitno medicinsku pomoć i da treba pregled psihijatra, napominje Dupovac.

Bosansko hercegovački mediji javili su jutros da su u brzoj i velikoj akciji svih sigurnosnih struktura Bosne i Hercegovine privedene dvije osobe, a da je na razgovoru i Jašarevićeva supruga.


- Detaljnom analizom službi ustanovljeno je da dvije osobe koje su privedene s napadom nemaju ništa. Osobe koje se sumnjiči da su suučesnici nisu znale ništa. Prije samog odlaska, Jašarević im je rekao da ide u Pazar tako da, ponavljam, te osobe nisu znale što je naumio i što će napraviti. Dakle, sve je sam radio, kazuje nam Dupovac.


>>> ANALIZA Napad u Sarajevu veliki je propust sigurnosnih službi!

>>> Napadač na veleposlanstvo u Sarajevu: Htio sam pomoći muslimanima!

>>> BIH: Tri i pol tisuće potencijalnih terorista

Odvjetnik 21-godišnjeg napadača u nekoliko je navrata rekao da je Jašarević zabrinut za suprugu i dijete.


- To ga posebno muči. Kada sam razgovarao s njim, rekao mi je da je suprugi prije odlaska rekao da ode kod svojih roditelja, da je poljubio nju i dijete i zatim otišao. I danas i jučer je više puta ponovio da se boji za sigurnost supruge i djeteta, kaže nam Dupovac.


Napise Dnevnog avaza da je Jašarević ostavio manifest u kojem svoj čin opravdava činjenicom da ide spasiti muslimane, odvjetnik Dupovac nije želio komentirati. Kaže da o tome nije razgovarao s klijentom, te je još jednom ponovio da je Jašareviću potrebna hitna medicinska pomoć. Ozlijede koje je zadobio prilikom akcije policije nisu ozbiljne i kako stvari stoje, vrlo brzo će biti sanirane.