IVAN HRSTIĆ

HALLOWEEN: BRREEAKING NEWS! USKOK izišao na izbore i pomeo HDZ!

Sudbina HDZ-a sad ovisi o jednom čovjeku, no to nije Mladen Bajić već - Ivan Jarnjak.

FOTO: Mladen Bajić
Piše: Ivan Hrstić

Kako smo to već navikli, medijska spekulacija u ovoj državi vrlo postaje  stvarnost. Koliko god se u HDZ-u upirali dokazati da novinari rade protiv njih i objavljuju neprovjerene vijesti, i ova se ostvarila poput noćne more čovjeka s nečistom savjesti.

Vijest je još uvijek neslužbena: DORH je zatražio, a Županijski sud i odobrio blokadu imovine vladajuće stranke! HDZ-ov odvjetnik Vladimir Gredelj za PolitikaPus  tvrdi da se radi samo o zabilježbi na imovinu, a najavljuje i žestoku borbu u slučaju da i račun bude blokiran. No, što god posrijedi, bilo bi to vjerojatno prvi put u povijesti svjetske demokracije da državni tužitelj na zub uzme vladajuću stranku i oduzme joj sredstva pred same parlamentarne izbore i praktično je izbaci iz iz izborne utrke!

Od proteklog tjedna, kad je objavljeno proširenje istrage na još neke čelnike stranke, te na samu stranku, čini se da su HDZ-u izbori zadnja stvar na pameti. A ako račun stvarno bude blokiran, koliko god se hvalili stranačkom čvrstinom, rasulo je pred vratima. Ako se od članova bude tražilo da svojim novcem spašavaju stranku, tek to će biti pravu test za stranku, kakvi izbori, kakvi bakrači.

USKOK je tako definitivno uskočio na izbore kao zainteresirana stran(k)a, a kako sada stvari stoje, na njima bi mogao i pobijediti! Šalu na stranu, odavna više nitko ne sumnja da će Kukuriku koalicija pobijediti na izborima - ovim potezom državno odvjetništvo samo im je uz relativnu, osiguralo osvajanje i apsolutne većine.

U HDZ-u se ionako već barem mjesec dana ponašaju kao da su se pomirili s gubitkom izbora, prebacivši se na rezervni cilj - da taj poraz ne bude katastrofalan, odnosno da izgube što manje zastupničkih mjesta. Nervoza je bila očita i po konstantnim ispadima viđenih HDZ-ovaca, ne samo na stranačkim okupljanjima u predizbornoj kampanji koja je odavna neslužbeno počela. Njima se pridružila i sama premijerka, Jadranka Kosor, koja je u posljednja dva mjeseca prokockala sve pozitivne bodove stečene u posljednje dvije godine. Od državnički mudrog poteza sa Slovenijom, koji je rezultirao ekspresnom završnicom u pregovorima sa EU, do diletantske reakcije sa srbijanskim optužnicama bio je kratak, ali uvjerljiv put. Dok je Kosoričina ženska empatija često bila moćna prednost prema Zoranu Milanoviću, koji je svoju emocionalnu inteligenciju pred javnošću znao itekako dovesti u pitanje, u posljednje vrijeme i ta slika potpuno je preokrenuta - Kosor je postala ta koja je zajedljivi zmaj, dok je Milanović pomirljiv i konstruktivan, čak i prema HDZ-u.

USKOK se duboko umiješao u izbornu kampanju i temeljito promiješao karte! Jasno je da je i bez toga HDZ-u trebao čarobni štapić, no ovdje ne govorimo samo o pobjedi Kukuriku koalicije, već o povećanim šansama drugih stranačkih lista i nezavisnih kandidata.

Doduše, i taj preokret vjerojatno su isplanirali neki HDZ-ovi spin doktori, (pogrešno) uvjereni da nema više mnogo smisla boriti se za cijeli glasački spektar, već se usmjeriti na izbornu bazu, na one na koje se doista može računati, samo ih se treba homogenizirati i potaknuti na izlazak na izbore.

No, od proteklog tjedna, kad je objavljeno proširenje istrage na još neke čelnike stranke, te na samu stranku, čini se da su HDZ-u izbori zadnja stvar na pameti. A ako račun stvarno bude blokiran, koliko god se hvalili stranačkom čvrstinom, rasulo je pred vratima. Ako se od članova bude tražilo da svojim novcem spašavaju stranku, tek to će biti pravi test za stranku, kakvi izbori, kakvi bakrači.

USKOK se duboko umiješao u izbornu kampanju i temeljito promiješao karte! Jasno je da je i bez toga HDZ-u trebao čarobni štapić, no ovdje ne govorimo samo o pobjedi Kukuriku koalicije, već o povećanim šansama drugih stranačkih lista i nezavisnih kandidata, kojima bi također mogao otići dio glasova, onih glasača koji nipošto ne bi glasovali za SDP, a sad im savjest neće dozvoliti ni da glasuju za HDZ. Dakako, izglednija je i veća apstinencija birača. 

U ovom trenutku sudbina HDZ-a ne ovisi više o Mladenu Bajiću, koji je odavna već pokazao odlučnost da ide do kraja, već o - Ivanu Jarnjaku!  Pokaže li se da je i on raspolagao nelegalnim, odnosno nikad legaliziranim gotovinskim uplatama - HDZ se ruši kao kula od karata!

No, s prosinačkih kalkulacija vratimo se na sutrašnji sumračni Halloween. Smije li DORH stvarno blokirati račun još uvijek najveće hrvatske stranke i na taj način, osiguravajući nekakva državna potraživanja jeftino prodati, u ime demokracije zapravo travestirati demokraciju, odnosno izborni proces u Hrvatskoj? Bez obzira što se ovdje govori o stvarnom i neporecivom kriminalu, situacija je u biti ista kao da se radi o nekoj tvornici. Ne smijete joj blokirati račun zbog uočenih nepravilnosti, jer se radi o zamrzavanju sredstava potrebnih za rad i time uništavate proizvodnju i priliku da vrati dugove.

Drugi je problem taj što do sada zapravo nismo vidjeli ni jedan stvarni dokaz na temelju kojeg bi se optužnica usmjerila prema samoj stranci, a ne samo prema odgovornim pojedincima. Naravno, moglo bi se raditi o nekom dokazu za kojeg još nismo čuli, ali samo teoretski, jer do sada se ni jednom nije dogodilo da neki ključan dokaz nije prijevremeno procurio u javnost. USKOK-ove istrage često su šuplje i u doslovnom i u prenesenom smislu.


Drugi je problem taj što do sada zapravo nismo vidjeli ni jedan dokaz na temelju kojeg bi se optužnica usmjerila prema samoj stranci, a ne samo prema odgovornim pojedincima. No, što ako DORH izvede HDZ na sud, koji zbog toga propadne na izborima, a na koncu bude oslobođen?

U ovom trenutku očito USKOK-ovci ponovno sve adute stavljaju na kartu udruživanja u zločinačku organizaciju. U šakama za sada čvrsto drže Ivu Sanadera, Mladena Barišića, Branku Pavošević, koji su raspolagali gotovinskim doznakama donatora i 'donatora', a njima možda možemo pridodati i Nevenku Jurak, vlasnicu Fimi Medije, preko koje je iz državnih poduzeća isisavan novac za stranačke potrebe. Radi se sve redom o bivšim HDZ-ovcima izbačenim iz članstva, od kojih stranka pere ruke i očito nisu dovoljni za širenje optužnice. No, ako bi se USKOK mogao dočepati još i tadašnjeg stranačkog tajnika, slučaj bi naglo zadobio kritičnu masu, a lančana reakcija bila bi nezaustavljiva.

U ovom trenutku dakle, sudbina HDZ-a ne ovisi više o Mladenu Bajiću, koji je odavna već pokazao odlučnost da ide do kraja, već o - Ivanu Jarnjaku!

Pokaže li se da je i Ivan Jarnjak raspolagao nelegalnim, odnosno nikad legaliziranim gotovinskim uplatama - HDZ se ruši kao kula od karata!

Ivan Jarnjak je taj adut iz rukava koji USKOK-u nedostaje za partiju pokera sa zločinačkom organizacijom!


Ivan Jarnjak


Izvede li Bajić HDZ pred sud i ne uspije dokazati krivnju stranke, Noć vještica mogla bi potrajati!

Nategnuto? Dakako! No, ne bi bio prvi put da tužitelji nategnu neku kvalifikaciju kako bi spasili slučaj. Iako svi znamo da je to nategnuto, u ovom trenutku sudi se bivšem hrvatskom premijeru kao prvom kojeg je zahvatio novi zakon o ratnom profiterstvu. Razlog je jasan - iako nitko zdrave pameti ne sumnja u njegovu krivicu, da nije te kvalifikacije slučaj bi otplovio u nepovrat, odnosno u zastaru.

A fora sa zločinačkom organizacijom već je neko vrijeme pravi  hit. Ako može haaško tužiteljstvo, koje je išlo tako daleko da je četiri hrvatska novinara, ne samo generale, koji su izrazili nepoštovanje prema sudu objavom imena zaštićenih svjedoka, u jednom trenutku okvalificiralo kao članove zločinačke organizacije(?!?), zašto ne bi mogao i USKOK?!?

No, ovaj Halloween mogli bismo doista zapamtiti zbog mnogo opasnije mogućnosti. Optužnicu treba i dokazati. Ako HDZ doista bude izveden na sud zbog postojanja zločinačke organizacije u vrhu stranke, a očito je to posrijedi, čim je već tražena zabilježba na imovinu, daleko veća nacionalna noćna mora od osuđujuće presude bit će - oslobađajuća presuda! Iako se načelno nije teško složiti da pravda nema tajminga, već da bi trebala podizati optužnice ovisno o brzini kojom prikuplja dokaze, sva tužiteljska mjesta na ovom svijetu su političke dužnosti, svi državni odvjetnici moraju obraćati pažnju na tajming svojih poteza.


Ne moramo pri tom potezati Carlu del Ponte.

Da je u tajmingu majstor, Mladen Bajić pokazao je već nebrojeno mnogo puta, pažljivo birajući čak i dane kad će objaviti neki medijski zanimljiv potez. No, izvede li HDZ pred sud i ne uspije dokazati krivnju stranke, Noć vještica mogla bi nam potrajati!

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

crni fondovi, vladimir gredelj, ivo sanader, ivan jarnjak, mladen bajić, hdz