A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/jadranka-kosor-hdz-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

POTPUNI PORAZ HDZ gubi u svim izbornim jedinicama! | Politika+
Hrvatska

POVIJESNO SLAB REJTING: POTPUNI PORAZ HDZ gubi u svim izbornim jedinicama!

Dobitnici izbora mogli bi biti Hrvatski laburisti, HSP i koalicija koju vodi Ljubo Jurčić!

Piše: PolitikaPlus

Prema velikom istraživanju javnog mnijenja RTL televizije uoči raspisivanja parlamentarnih izbora, koje je provedeno od 14. do 28. listopada na reprezentativnom uzorku od 4 tisuće ispitanika, odnosno 400 u svakoj izbornoj jedinici - Kukuriku koalicija bi trebala slaviti u svih deset izbornih jedinica.

 

>> Analitičari: HDZ će se raspasti, a Kukuriku neće imati dovoljno jake oporbe

 

Najjače HDZ-ovo uporište i dalje je 9. izborna jedinica koja obuhvaća Ličko-senjsku županiju, Zadarsku županiju, Šibensko-kninsku županiju i sjeverni dio Splitsko-dalmatinske županije.

U 8. izbornoj jedinici, koja obuhvaća Istarsku županiju i zapadni dio Primorsko-goranske županije Kukuriku koalicija osvaja čak 12 mandata, a dva mandata bi mogao izboriti HDZ.


Samo jedan mandat manje (11) Kukuriku koalicija bi trebala osvojiti u 3. izbornoj jedinici koja obuhvaća Krapinsko-zagorsku županiju, Varaždinsku županiju i Međimursku županiju. Danas vladajući HDZ i u ovom dijelu Hrvatske može računati samo na dva mandata.

Najjače HDZ-ovo uporište i dalje je 9. izborna jedinica koja obuhvaća Ličko-senjsku županiju, Zadarsku županiju, Šibensko-kninsku županiju i sjeverni dio Splitsko-dalmatinske županije.

Iako je ovdje najmanja razlika u mandatima između dvije najjače političke opcije, Kalmetina 'utvrda' ipak neće izdržati nalet Kukuriku koalicije koja osvaja 7 zastupničkih mjesta, dok će HDZ-u pripasti 5.

"Sad dolazi do stagnacije ili bolje rečeno zbunjenosti glasača HDZ-a koji uglavnom prelaze u apstinente", objasnio je politički analitičar Ivan Rimac.

No, dio HDZ-ovih glasača svakako će se prikloniti drugim desnim opcijama, poput Hrvatske stranke prava. Oni su, uz Hrvatske laburiste - stranku rada, i koaliciju 'Znati kako' koji vodi Ljubo Jurčić, najveći dobitnici po ovom istraživanju. HSP i Lesarovi laburisti tako bi imali čak po 5 zastupnika.

Najveći gubitnik po ovom istraživanju je Hrvatska seljačka stranka koja ne prelazi prag ni u jednoj izbornoj jedinici. Glavaševi puleni iz HDSSB-a imali bi tri mandata, koliko su osvojili i na prošlim izborima, a u Sabor bi ušao i najpopularniji  HSLS-ovac, povratnik u politiku Dražen Budiša.

Službena kampanja tek počinje, a odluka onih 32 posto koji su sad neodlučni mogla bi biti presudna.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hsp, ljubo jurčić, hrvatski laburisti, izbori, kukuriku koalicija, hdz