A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/dalekovod-luka-milicic-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Dalekovod grupa s gubitkom od 111 milijuna kuna | Politika+
Tvrtke

POSLOVNI REZULTATI: Dalekovod grupa s gubitkom od 111 milijuna kuna

Pad prihoda s domaćeg tržišta Dalekovod djelomično uspjeva nadomjestiti snažnim iskorakom na inozemna tržišta.

Piše: P/H


Nedostatak ugovorenih poslova i pad prihoda s domaćeg tržišta Dalekovod djelomično uspjeva nadomjestiti snažnim iskorakom na inozemna tržišta, u područja infrastrukturnih radova u energetici, gdje je preko stalnih poslovnih jedinica u inozemstvu, te redovnim izvozom ostvaren prihod od 352 milijuna kuna, odnosno 45 posto poslovnih prihoda, u odnosu na 437 milijuna kuna, odnosno 55 posto poslovnih prihoda s domaćeg tržišta.

Dalekovod Grupa je u prvih devet mjeseci ostvarila gubitak od gotovo 111 milijuna kuna, dok je u isto vrijeme prošle godine poslovala s dobiti od 36,9 milijun kuna, podaci su iz financijskog izvješća Dalekovoda objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Ukupni prihodi grupe u devet mjeseci ove godine iznosili su 879,4 milijuna kuna, što je 30,7 posto manji prihod nego u devet mjeseci prošle godine kada je iznosio 1,3 milijarde kuna.

Istodobno, ukupni su rashodi grupe smanjeni za 20,7 posto, na 989,7 milijuna kuna.

Po podacima iz izvješća Uprave, Dalekovod grupa je u prva tri kvartala ove godine ostvarila poslovne prihode od 868,7 milijuna kuna, operativnu dobit prije amortizacije, kamata i poreza na dobit (EBITDA) u visini od 51,7 milijuna kuna, te gubitak razdoblja iz redovnog poslovanja u visini od 37,1 milijuna kuna.

Matica, tvrtka Dalekovod d.d. je u prvih devet mjeseci ostvarila poslovne prihode od 812,6 milijuna kuna, operativnu dobit prije amortizacije (EBITDA) od 43,8 milijuna kuna, te gubitak iz redovnog poslovanja u iznosu od 40,0 milijuna kuna.

Uslijed pritiska jednokratnih troškova restrukturiranja i diskontinuirane aktivnosti u matici, a koji do trećeg kvartala iznose 73,1 milijun kuna, ukupan gubitak nakon jednokratnih troškova restrukturiranja grupe u prva tri kvartala ove godine iznosio je 110,9 milijuna kuna, odnosno 113,1 milijun kuna za Dalekovod d.d., navodi se u izvješću Uprave.

Također se ističe da je negativan rezultat iz redovnog poslovanja društva (Dalekovod d.d.) i grupe posljedica nastavka negativnih makroekonomskih trendova na domaćem tržištu, koji se prvenstveno očituju u padu investicija u infrastrukturne projekte i to u gotovo svim područjima u kojima posluje društvo i grupa.

Nedostatak ugovorenih poslova i pad prihoda s domaćeg tržišta Dalekovod djelomično uspjeva nadomjestiti snažnim iskorakom na inozemna tržišta, u područja infrastrukturnih radova u energetici, gdje je preko stalnih poslovnih jedinica u inozemstvu, te redovnim izvozom ostvaren prihod od 352 milijuna kuna, odnosno 45 posto poslovnih prihoda, u odnosu na 437 milijuna kuna, odnosno 55 posto poslovnih prihoda s domaćeg tržišta, navodi se u izvješću.

Kako se objašnjava u izvješću Uprave, provođenje zacrtanih mjera reorganizacije grupe i poslovnih procesa, racionalnizacije poslovanja i smanjenja fiksnih troškova u trećem kvartalu očitovalo se u tri ključne aktivnosti - izdvajanje poslovne cjeline proizvodnja u zaseban d.o.o. (od početka studenog 2011.), provedeno smanjenje broja zaposlenih u skladu s programom restrukturiranja (dogovoren je sporazumni prekid radnog odnosa uz stimulativne otpremnine za 223 zaposlenika u matici i za 21 zaposlenika grupe) te završeno ulaganje u vjetroelektrane ZD 2 i 3.

Promjenom strategije društva i grupe, koja prvenstveno uključuje snažniji fokus na internacionalna tržišta i poslovanje unutar sektora energetike s ugovaranjem i izvođenjem poslova po sistemu "ključ u ruke", Dalekovod i njegovo poslovodstvo svjesni su da je presudno nastaviti daljnju optimizaciju fiksnih troškova kako bi se društvo prilagodilo novonastalom okruženju smanjene potražnje na domicilnom tržištu i prilagodilo za značajniji iskorak na međunarodnim tržištima, navodi se uz ostalo u izvješću.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DLKV-R-A, POSLOVNI REZULTATI, DALEKOVOD