A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/lazar-grujic-111.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Lazar Grujić: Zašto Hrelja nije isključen, ako Barišić navodi da je uzimao novac? | Politika+
Hrvatska

INTERVJU: Lazar Grujić: Zašto Hrelja nije isključen, ako Barišić navodi da je uzimao novac?

Dakle ako se gospodinu Barišiću vjeruje, onda je jasno da se Hrelja ne može izuzeti iz niske onih koji će vjerojatno biti procesuirani.

FOTO: Lazar Grujić
Piše: Ivan Klarić

Predsjednik Stranke umirovljenika i koordinator Bloka "Umirovljenici zajedno" Lazar Grujić u intervju za PolitikuPlus govori o novcima iz "crnih fondova ", svom izlasku iz HSU, oponentima na političkoj sceni, te što očekuju nakon izbora.

 

Hrvatska stranka umirovljenika oduzela je bivšem čelniku Jordanu funkciju počasnog predsjednika zbog primanja 500 tisuća kuna iz  HDZ-ova crnog fonda. Vi ste zatražili i od aktualnog čelnika HSU-a Hrelje da podnese ostavku. Zašto?


Sam gospodin Barišić, kazao kako je Silvanu Hrelji isplatio 50 tisuća kuna i to na njegov osobni zahtjev. Dakle ako se Barišiću vjeruje, a USKOK očito vjeruje  onda je jasno da se navedeno ime ne može izuzeti iz niske onih koji će vjerojatno biti nadamo se sa razlogom i procesuirani.

Već smo više puta naglasili da je sam gospodin Barišić ex blagajnik (crnog fonda) HDZ-a kazao kako je Silvanu Hrelji isplatio 50 tisuća kuna i to na njegov osobni zahtjev.. Dakle ako se gospodinu Barišiću vjeruje, a USKOK očito vjeruje kako je davao novac i mnogim drugima, onda je jasno da se navedeno ime ne može izuzeti iz niske onih koji će vjerojatno biti nadamo se sa razlogom i procesuirani. Da nije tako USKOK bi već demantirao mnoge navode u kojima se spominje upravo ime gospodina Silvana Hrelje aktualnog predsjednika HSU-a i član koalicije Kukuriku.

Što se pak tiče onih 500 tisuća kuna koje je navodno uzeo Vladimir Jordan tadašnji predsjednik HSU-a, čak je i nacionalna televizija u svom izviješću objavila da novac nije dobio Jordan već uz mnoge druge i sama stranka HSU na svoj račun što daje sasvim drugačiju sliku od one koju je Silvano Hrelja brzim isključivanjem Jordana želio dati javnosti.

Prije će biti da je samo dao dobre smjernice istražiteljima, a mi smo na svojoj tiskovnoj pozvali DORH da istraži HSU i njihovo poslovanje  jer u toj priči između HDZ-a i njih ne vidimo nikakve  razlike budući su se financirali iz iste torbe.  Posebno u kontekstu priče u kojoj je on osobno čak i na koalicijskom sporazumu sa HDZ-om bio naveden kao predsjednik HSU-a odmah iza održanih izbora 2007. mada je predsjednikom HSU-a na izbornoj skupštini prevarom postao tek nekoliko mjeseci kasnije.

Sve je ovo o čemu smo i kao stranka već iznijeli javno sve što smo znali je znao i sam predsjednik SDP-a gospodin Zoran Milanović čelnik Kukuriku koalicije stoga nas čudi njegova izjava od prije nekoliko dana kako on o tome ništa ne zna.

Samo zadržavanje Silvana Hrelje kao čelne osobe HSU-a u Koaliciji Kukuriku u kontekstu kriminalnih radnji utvrđenih od USKOK-a radi kojih se prozivaju i mnogi članovi HDZ-a ne daje vjerodostojnost navedenoj koaliciji koja time gubi legitimitet iskrena borca protiv kriminala i korupcije. Pa pitamo se gdje je onda uopće razlika između njih?

 

Naša koalicija je jedina nedvosmisleno potvrdila ne samo da neće biti smanjenja niti ponovnog zamrzavanja mirovina već najavljujemo značajan rast već u prvoj godini mandata. Mi smo jedni ponudili drugačiji slijed politika stavljajući industrijsku politiku na prvo mjesto

Što je bio Vašem odlasku iz HSU-a?

 

Pored svega što sam već naveo u odgovoru na prvo pitanje razlog više je bila spoznaja da je on sam zakulisnim igrama utjecao direktno na izborni rezultat HSU-a na parlamentarnim izborima 2007. kada je nas nekoliko ostalo kratko za nekoliko stotina glasova koji su nam nedostajali za prolaz.

 

Znali smo naravno da je to bila njegova igra i upozoravali tadašnjeg predsjednika Jordana koji na žalost nije poduzeo ništa već mu se priklonio kao jedinom zastupniku što je bio početak raspada HSU-a koji danas nema ni 10% ondašnjeg članstva. Posljednja kap koja je prelila čašu je bila Izborna skupština HSU-a 2008. na kojoj se dogodila besprizorna krađa glasova koju je organizirao sam Silvano Hrelja.

Ako svemu navedenom dodam da je cijeli niz županijskih organizacija koje su sa cijelim članstvom prešle u SU onda vam je jasno koliko ga ljudi cijene, ali i on sam sebe kada je u jednoj HTV emisiji na pitanje zašto je ušao u koaliciju tražeći samo jedan mandat rekao da je to u ovom trenutku upravo odgovarajuće vrijednosti HSU-a. Možda je dobio i previše, rekao bih.

 

Dakle gospodin Klarić se lažno predstavlja što po zakonima RH predstavlja kazneno djelo radi čega očekujemo da nadležne institucije pravne države poduzmu radnje sukladno njihovim ingerencijama.

Koalicija BUZ, PGS i Hrvatska radnička stranka na čelu s Ljubom Jurčićem prema svim anketama ulazi u Sabor. Što očekujete na izborima?

 

Ako sam BUZ prelazi 5% onda je za očekivati da u navedenoj koaliciji možemo ostvariti samo još bolji rezultat. Prolaz očekujemo svakako, no ne kanimo licitirati ili gatati sa koliko mandata. Učiniti će mo naravno sve što budemo mogli da mandata bude što više.

 

Kada su u pitanju umirovljenici, što vaša koalicija nudi drugačije od ostalih umirovljeničkih stranaka?

 

Naša koalicija je jedina nedvosmisleno potvrdila ne samo da neće biti smanjenja niti ponovnog zamrzavanja mirovina već najavljujemo značajan rast već u prvoj godini mandata. Mi smo jedni ponudili drugačiji slijed politika stavljajući industrijsku politiku na prvo mjesto dok su ostali na prvo mjesto svojih politika stavljali monetarnu i fiskalnu politiku te socijalnu politiku što znači da su se opredijelili za znatne rezove u sferi plaća i mirovina, a to opet znači da nisu u stanju ponuditi gospodarski program koji omogućava rast proizvodnje i izvoza odnosno rast BDP-a.

 

Odmah, dakle bez ikakvog odlaganja uraditi jednu sveobuhvatnu mirovinsku reformu koja će obuhvatiti i sve ono što sam već dotaknuo dijelom i u odgovorima na prethodna pitanja

Zašto ste se odlučili za profesora Ljubu Jurčića?

Svi danas koji žele ući u utrku za ulazak u nacionalni parlament u svojim istupima navode što bi sve trebalo uraditi da nam u Hrvatskoj bude bolje no što je sada, no gotovo nitko od njih to nije u stanju uraditi.

Za prof.dr.sc. Ljubu Jurčića smo se odlučili iz više razloga: Prvi jer u industrijskoj politici kao okosnici za gospodarski rast vidi rješenje za sve naše probleme što je i naš stav. Drugi jer vjerujemo da se radi o osobi koja je u stanju svoj gospodarski program i provesti jer on naprosto za razliku od većine ostalih zna kako.

Treći razlog je u tome što je gospodin Jurčić iznimni ekonomski stručnjak priznat i izvan granica Hrvatske koji se dokazao i na rješavanju praktičnih problema poput onog opće poznatog stanja u Podravci.


Slijedeći je njegovo čvrsto opredjeljenje ali i naša potpora za potrebu vođenja realne ekonomske politike bez dozvoljavanja uplitanja raznih „komiteta“ ud procesu donošenja odluka koje zahtijevaju struku a ne politiku.

 

Ako budemo u prilici donositi takve odluku onda će ona biti u interesu građana Hrvatske, i naravno u tom kontekstu posebno naših umirovljenika i radnika jer ih smatramo našim biračima odnosno ciljanim skupinama. No zašto ne bismo bili i oporba

Jeste li zadovoljni dosadašnjom suradnjom?

Potpisivanje koalicijskog sporazuma nakon više mjeseci dogovaranja, upoznavanja i suradnje daje jasan odgovor na vaše pitanje, no naravno da se uvijek treba težiti još boljem.

Imamo još jako puno prostora za poboljšanje naše suradnje sa svrhom zajedničkog privlačenja velikog broja neopredijeljenih birača što namjeravamo maksimalno iskoristiti sve do zadnjeg trenutka izborne kampanje kroz samo naglašavanje  vrijednosti gospodarskog programa i efekata koji se njime mogu polučiti za sve građane RH, a posebno za umirovljenike.

 

Zlatko Klarić Vas optužuje da nemate pravo koristiti naziv Blok umirovljenici zajedno. Kako to da postoje dva Bloka umirovljenici zajedno?

Navedeni gospodin je predsjednik ASH, stranke ljevice koja sa Blokom umirovljenici zajedno doista nema nikakve veze, a još manje da isti ima bilo kakva prava glede korištenja samog imena Blok umirovljenici zajedno ili skraćenog naziva BUZ koje smo zaštitili i kod DZIV-a sa rokom važenja do 2020. godine.  Dakle gospodin Klarić se lažno predstavlja što po zakonima RH predstavlja kazneno djelo radi čega očekujemo da nadležne institucije pravne države poduzmu radnje sukladno njihovim ingerencijama.

Usprkos svim podmetanjima naši birači vrlo dobro znaju tko je Lazar Grujić koji kao koordinator već dvije godine predstavlja Blok umirovljenici zajedno (BUZ) kao i to tko je i što Zlatko Klarić, a isto tako birači dobro znaju tko je i što naš nositelj lista prof.dr.sc. Ljubo Jurčić.

 

Što zamjerate aktualnoj Vladi kada su u pitanju umirovljenici?

Zamjeramo joj više stvari, a prvenstveno to što i prije okončanja ovog zasjedanja sabora nije poslala prijedlog Zakona o hitnom ukidanju povlaštenih mirovina za sve zastupnike, dakle njih same, članove Vlade, državne tajnike…. I još niz drugih koji takve mirovine nisu ni po čemu zaslužili.

Za napomenuti je da u kategoriju povlaštenih nikako ne smatramo mirovine proistekle iz domovinskog rata.

Zamjeramo i donošenje niza loših zakona iz područja mirovinskog osiguranja te upravljanja mirovinskim fondovima, zatim otezanje sa ukidanjem odluke o zamrzavanju mirovina, dakle u kratko zamjeramo joj nedovoljnu brigu za umirovljenike koji su stvorili sva dobra sa kojima upravo oni danas gospodare.

 

Koji potez nova Vlada mora napraviti kada su u pitanju umirovljenici?

Odmah, dakle bez ikakvog odlaganja uraditi jednu sveobuhvatnu mirovinsku reformu koja će obuhvatiti i sve ono što sam već dotaknuo dijelom i u odgovorima na prethodna pitanja.

 

S kim ćete koalirati nakon izbora? S Kukuriku koalicijom ili HDZ-om?

Ako budemo u prilici donositi takve odluku onda će ona biti u interesu građana Hrvatske, i naravno u tom kontekstu posebno naših umirovljenika i radnika jer ih smatramo našim biračima odnosno ciljanim skupinama. No zašto ne bismo bili i oporba???

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

lazar grujić, blok umirovljenici zajedno, ljubo jurčić