A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivica-todoric-020.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Zoran Janković: Mercator je već prodan Ivici Todoriću! | Politika+
Tvrtke

SPAJANJA: Zoran Janković: Mercator je već prodan Ivici Todoriću!

"Agrokor jedini može ponuditi pravu cijenu i premiju za Mercator."

Piše: PolitikaPlus

Nekadašnji šef Mercatora, gradonačelnik Ljubljane i nositelj nezavisne liste na predstojećim izvanrednim parlamentarnim izborima, Zoran Janković za ljubljanski poslovni list Finance ustvrdio je da je prodaja Mercatora Agrokoru - gotova stvar.

"Agrokor jedini može ponuditi pravu cijenu i premiju za Mercator. Samo Agrokor može lako pri tome ostvariti prave sinergije. Mercator je već prodan, da tako kažemo, ostaju samo tehnički detalji"

"Prodaja se već dogodila", kaže Zoran Janković, a ostaje još da se vidi koliko će Agrokor doista platiti za preuzimanje najvećeg slovenskog trgovinskog lanca, i jednog od vodećih u regiji.

"Agrokor jedini može ponuditi pravu cijenu i premiju za Mercator. Samo Agrokor može lako pri tome ostvariti prave sinergije. Mercator je već prodan, da tako kažemo, ostaju samo tehnički detalji", rekao je Janković u intervjuu koji će biti objavljen sutra. On dodaje da osobno ne podupire tu prodaju, jer bi radije da je Mercator taj koji preuzima Agrokorov Konzum, no na kraju će sve odrediti cijenu.

"Da. Ivica Todorić na početku priče bio je negativac. Sada ima priliku promijeniti sliku, osobito na otvaranju tržišta za slovenske dobavljače Mercatora. Uostalom, udio proizvodnje u prihodima mu je 13 posto, tako da ne vidim problema."

Janković se ne čudi tome što se aktualni čelnik Mercatora odupire preuzimanju.

"To je logičnoo, Žiga Debeljak je, kaže, dijete Mercatora, ja sam ga stvorio. Debeljak je računao na model u kojem bi menadžment Mercatora preuzeo 25 posto udjela. A vlasnici, banke i Pivovarna Laško, nemaju vizije."

Agrokor je po dionici Mercatora ponudio 221 euro, kao i u prethodnom pokušaju, no ovog puta došao je sa snažnom podrškom EBRD-a i IFC-a, tako da vlasnici, koji žele samo novac, više ne moraju toliko mnogo pažnje obraćati na strahove Slovenaca zbog toga što još jednu perjanicu njihovog gospodarstva preuzima tvrtka iz susjedstva.

Iz Agrokora su odmahnuli rukom na due dilligence, kojeg je Debeljak istaknuo kao veliku prepreku, rekavši da ga uopće ne trebaju. Već danas predstavnici Agrokorovog konzorcija u Parizu će se sastati s predstavnicima Societe Generalea, kojije financiski savjetnik Mercatora, a nakon sastanka, bit će poznata i cijena.