A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/ljubo-jurcic-118.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ljubo Jurčić: Država treba otkupiti Željezaru Sisak i proizvoditi dalje | Politika+
Hrvatska

RJEŠENJE: Ljubo Jurčić: Država treba otkupiti Željezaru Sisak i proizvoditi dalje

'Kako bi u Hrvatskoj riješili probleme nije dovoljno smijeniti vlast već promijeniti politiku.'

FOTO: Ljubo Jurčić
Piše: PolitikaPlus

Ljubo Jurčić nositelj svih lista koalicije BUZ, PGS, HRS, Milivoj Tičarić (DSU), član BUZ-a, a ujedno i prvi na listi u VI. izbornoj jedinici, i koordinator BUZ-a Lazar Grujić, osvrnuli su se na gospodarsku situaciju u Hrvatskoj, ali i Sisačko-moslavačko županiji.

 

'Vlada je najodgovornija za sadašnje stanje u gospodarstvu pa samim time i za trenutno stanje u željezari i rafineriji u kojima nisu uspjeli sačuvati radna mjesta, a kamoli unaprijediti poslovanje navedenih tvrtki.'  

''Kako bi u Hrvatskoj riješili probleme nije dovoljno smijeniti vlast već promijeniti politiku!'', kaže Ljubo Jurčić, naglašavajući da nam je potrebna promjena, a ne smjena vlasti. Promjenom politike, dodaje Jurčić, omogućit ćemo da 500 tisuća radno sposobnih, koji trenutno ne rade, uposlimo. Kapaciteta za to imamo jer postoje brojni neiskorišteni resursi i industrijski kapaciteti.


Jurčić ističe i da kriza koja je zahvatila cijelo hrvatsko gospodarstvo nije posljedica svjetske gospodarske krize već isključivo rezultat naše loše gospodarske politike. Dodaje da  je Vlada najodgovornija za sadašnje stanje u gospodarstvu pa samim time i za trenutno stanje u željezari i rafineriji u kojima nisu uspjeli sačuvati radna mjesta, a kamoli unaprijediti poslovanje navedenih tvrtki.

 

''Pad proizvodnje je u 2009. bio 10%, u  2010.  5%, a za prvih sedam mjeseci ove godine 2% . Da bi bili efikasni poput Europe i sa njima mogli surađivati Hrvatska mora imati efikasne institucije jer samo tako možemo osigurati i efikasnost funkcioniranje države, a samim time i industrijske politike kao osnove za rješavanje svega drugog '', naglašava Jurčić, napominjući da su naši dugovi ovog trenutka toliki da minorni gospodarski rast nije dostatan ni za servisiranje vanjskog duga, a za posljedicu ima daljnji pad proizvodnje jer se konstantno smanjuje broj radnih mjesta što je isključivo odgovornost Vlade.

 

''Politika koja samo traži alibi i zauzima stav da se ne treba miješati u gospodarstvo nema sposobnosti uhvatit se u koštac s problemima. Zato smatram da ekonomska politika mora biti okosnica za sve jer ćemo samo efikasnom ekonomijom imati vrtiće, domove za starije, veće plaće i bolje mirovine.'', zaključuje Jurčić.

 

Milivoj Tičarić ističe da je prioritet koalicije BUZ, PGS, HRS čuvanje radnih mjesta.

 

„Naša sisačka željezara i rafinerija su nekada bile hraniteljice cijele regije, no danas su na koljenima stoga mislimo da sa gospodarskim programom HEI-ja na čelu sa Ljubom Jurčićem Siščani konačno mogu vidjeti svjetlo na kraju tunela u koji su dovedeni.

 

'Gubitak više od tisuću radnih mjesta u sadašnjoj krizi nije samo problem za Sisak  to je ogroman problem za cijelu Hrvatsku. Sada očuvanje svakog radog mjesta mora biti prioritetno nacionalno pitanje.'

"Država treba otkupiti ili unajmiti Željezaru Sisak od CMC-a i nastaviti proizvodnju, odnosno zadržati radna mjesta. Gubitak više od tisuću radnih mjesta u sadašnjoj krizi nije samo problem za Sisak, to je ogroman problem za cijelu Hrvatsku. Sada očuvanje svakog radog mjesta mora biti prioritetno nacionalno pitanje'' - rekao je u četvrtak u Sisku Ljubo Jurčić.

 

„Moramo reći ne populističkim politikama koje su nas dovele u ovu situaciju iz koje se samo gospodarskim programom možemo izvući i stoga ne treba čuditi i naše opredjeljenje za  industrijsku politku i tim koji zemlju mogu izvući iz krize. Mi ne želimo vladati već želimo svojim snagama pomoći onima koji znaju i hoće, a program Ljube Jurčića garantira da se u Hrvatskoj sve može riješiti i bez kresanja bilo čijih socijalnih prava koje neki zagovaraju.'', rekao je Lazar Grujić objašnjavajući nužnost gospodarskog rasta i sukladno tome podršku umirovljeničkog biračkog tijela programu  Ljube Jurčića.