A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/potres-111.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

U posljednjem desetljeću u potresima stradalo ukupno 780.000 ljudi | Politika+
Svijet

STUDIJA: U posljednjem desetljeću u potresima stradalo ukupno 780.000 ljudi

To je gotovo 60 posto svih smrtnih slučajeva u prirodnim katastrofama.

Piše: P/P

U proteklih deset godina u potresima širom svijeta poginulo preko je 780.000 ljudi, što je gotovo 60 posto svih smrtnih slučajeva u prirodnim katastrofama, pokazuje studija bostonskog Medicinskog centra Beth Israel. No, osim smrtnih slučajeva, potresi su u tom razdoblju prouzrokovali i direktan utjecaj na još dvije milijarde ljudi.

Autori američke studije upozoravaju da će se prijetnja koju predstavljaju potresi u budućnosti intenzivirati s obzirom na rast svjetskog stanovništva i širenja gradova na zone ugrožene pomicanjem tla.


Među svim tim potresima najsmrtonosniji bio je onaj na Haitiju,
12. siječnja 2010. u njemu je poginulo 316.000 osoba. 


Na drugom mjestu je potres koji se 26. studenog 2004. dogodio u Indijskom oceanu. U njemu i tsunamiju koji je uslijedio poginulo je 227.000 ljudi.


Treći po razornom djelovanju bio potres u kineskoj provinici Sičuan, koji se dogodio 12. svibnja 2008. godine, odnijevši 87.500 života.


U izraelskoj studiji, koja ima za cilj educirati hitne medicinske i druge službe, kao i nositelje vlasti u pogledu djelovanja potresa, iznose se podaci da u prosjeku u ovim katastrofama bude povrijeđeno jedan do osam posto ugroženog stanovništva, a da je odnos mrtvih i povrijeđenih u prosjeku jedan prema tri.


Smrtni danak nastupa u valovima - prvi je posljedica rušenja, a drugi, nekoliko sati kasnije, posljedica povreda vitalnih organa. Treći val smrti nastupa danima i tjednima kasnije kao posljedica sepse i otkazivanja više organa.


Među preživjelima ima najviše povreda bubrega, jetre i slezene, izazvanih rušenjem građevina. Slijede oštećenja kralježnice, lomovi kostiju i rane. Djeca su najranjivija grupa, njihov udio među povrijeđenima kreće se između 25 i 53 posto.


Zdravstveni radnici moraju se suočiti i s problemom infektivnih bolesti u pretrpanim bolnicama i skloništima. Nasuprot uobičajenom uvjerenju, leševi ne predstavljaju zdravstveni problem osim u slučaju izbijanja kolere. Na dulji rok zemljotresi imaju značajan utjecaj i na mentalno zdravlje, a naročito česta posljedica su depresije.


Autori američke studije upozoravaju da će se prijetnja koju predstavljaju potresi u budućnosti intenzivirati s obzirom na rast svjetskog stanovništva i širenja gradova na zone ugrožene pomicanjem tla.


Među najveće gradove koji se nalaze u seizmičkim zonama spadaju Tokio (32 milijuna stanovnika), Ciudad Mexico (20 milijuna), Los Angeles (15 milijuna) i Istanbul (devet milijuna stanovnika).

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tsunami, potres