A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/jadranka-kosor-popijac-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Vlada u interesu Ine i Mola ruši strateški projekt - skladište plina u Grubišnom polju! | Politika+
Energetika

SKANDAL: Vlada u interesu Ine i Mola ruši strateški projekt - skladište plina u Grubišnom polju!

Sve se pomiče barem na 2015.!

Piše: Ilijana Grgić, Ivan Hrstić

Iako je Vlada gradnju plinskog skladišta u Grubišnom polju uvrstila u svoj Katalog investicijskih projekata od državnog interesa, (redni broj 17.) taj projekt ipak se neće se tako brzo realizirati. Jedan od strateških energetskih projekata, koji zbog sukobljenih interesa naftnih kompanija u stranom vlasništvu već  godinama čeka, ne samo da se ponovno stavlja u ladicu, već se možda i onemogućava za dulje razdoblje.

Da se ipak radi samo o alibiju za rušenje projekta od dugoročne strateške važnosti, koji je itekako izvediv, pokazuje i nezavisna ekspertiza: Sa stanovišta geološke struke, može se ustvrditi da je istraživanje ugljikovodika na području EP Grubišno polje u potpunosti provedeno i dovršeno.

Naime, sredinom prošlog mjeseca Ministarstvo gospodarstva raspisalo je natječaj za daljnja istraživanja na plinskom polju Grubišno polje. Kao argumente navode da istražni radovi nikad nisu u cijelosti provedeni kao i da nisu provedena istraživanja kojima bi se dokazalo da je skladište plina tamo uopće moguće.

E sad, na prvi pogled nije najjasnije zašto se u Katalog uvrstio projekt za koji se uopće ne zna je li izvediv? No, u čijem je interesu takva odluka uopće ne treba dvojiti. Hrvatska nacionalna naftna kompanija jedan je od glavnih kočničara, a pri tom se uprava sasvim sigurno ne vodi nacionalnim strateškim interesima. Možemo samo dvojiti je li takvo ponašanje u interesu poslovanja Ine ili poslovanja MOL Grupe. 

Ini je koncesija na to plinsko polje oduzeta, jer je godinama odugovlačila i nije u roku obavila sve potrebne radove, pa čak nije na vrijeme ni zatražila rudarsku koncesiju. No, borba na relaciji VladaMinistarstvo – INAPSP koja je trajala mjesecima, na kraju je rezultirala još jednim natječajem koji je samo odgodio cijelu priču i čiji je jedini cilj da Ina ponovno dobije koncesiju te da i dalje drži sve konce u rukama, kontrolirajući situaciju s distribucijom prirodnog plina.

Tko nam može reći da se ne radi o nastavku vezane trgovine zbog koje se u ovom trenutku vodi proces bivšem hrvatskom premijeru? U svakom slučaju, to pokazuje da se u mandatu Jadranke Kosor nastavlja neodgovorna energetska politika, ako se takvo srljanje bez ikakve vizije uopće može nazvati politikom. Prije rasprodajom i izdajom nacionalnih interesa.


Hrvatska se ne može i ne smije osloniti na mađarska uvjeravanja da su kapaciteti njihovih podzemnih skladišta dovoljni da pokriju potrebe i Mađarske i Hrvatske, čak i u kriznim situacijama - jer to jednostavno nije istina.

Koliko sve i dalje zaudara na nesposobnost i korupciju dovoljno se vidi iz podatka da se koncesionaru ostavlja da svoja istraživanja, izradu i provjeru projekta obavlja do 30. prosinca 2014.?!? Tri godine?!?


ZAKON O INI
Tajni dokumenti pokazuju: Mađarski energetski interesi
suprotstavljeni hrvatskim!

Kako je Kosor oprala ruke od Ine i hrvatske energetske sigurnosti.


Da se ipak radi samo o alibiju za rušenje projekta od dugoročne strateške važnosti, koji je itekako izvediv, pokazuje i nezavisna ekspertiza "Analiza stupnja istraženosti Eksploatacijskog polja Grubišno polje i njegovu pripremljenost za eksploataciju, uključujući i skladištenje prirodnog plina " iz rujna 2011. godine, koju je izradio Rudarsko geološko naftni fakultet (u posjedu PolitikePlus) u kojem između ostalog stoji: Sa stanovišta geološke struke, može se ustvrditi da je istraživanje ugljikovodika na području EP Grubišno polje u potpunosti provedeno i dovršeno. (str.7)

"Na temelju izloženih stručnih argumenta i iz analize svih raspoloživih opsežnih podataka zaključujemo da su dodatna istraživanja u svrhu privođenja eksploataciji plinskog ležišza Grubišno polje, što uključuje i izgradnju vršnog podzemnog skladišta plina, nepotrebna."

Zatim : "Na temelju svega predhodno navedenog može se sa sigurnošću ustvrditi da plinsko ležište Grubišno Polje, područje oko bušotine Gr-1Z, u cijelosti zadovoljava svojim geološko-fizikalnim karakteristikama i veličinom uvjete za pretvorbu u Vršno PSP, bez dodatnih istražnih radova." (str.11) te sama ekspertiza donosi zaključak: Stoga na temelju izloženih stručnih argumenta i iz analize svih raspoloživih opsežnih podataka zaključujemo da su dodatna istraživanja u svrhu privođenja eksploataciji plinskog ležišta Grubišno polje, što uključuje i izgradnju vršnog podzemnog skladišta plina, nepotrebna ( str. 14).

No, u ovom trenutku dobiti sugovornika koji bio spreman javno reći zašto se s izgradnjom kasni ravno je 'nemogućoj misiji '.

Realizacija projekta gradnje novog skladišta plina u Grubišnom polju vrijedna je oko 130 milijuna kuna. Da Hrvatskoj treba još jedno skladište plina govori se više od desetljeća, priča se još više intenzivirala kada se prije dvije godine podzemno skladište plina Okoli izdvojilo iz plinskoga biznisa, a zadaća daljnjeg razvoja i upravljanja sustavima podzemnog skladištenja pripala je tvrtki Podzemno skladište plina (PSP d.o.o.), iz koje već mjesecima upozoravaju da treba početi s gradnjom novih kapaciteta te skladišta u Grubišnom Polju.

Stručnjaci se slažu da je Okoli,  s 558 milijuna prostornih metara, što odgovara iznosu od 18 posto godišnje potrošnje - premali za rastuće hrvatske potrebe. Iako završetkom interkonekcijskog plinovoda između Mađarske i Hrvatske, Hrvatskoj ove zime ne prijete nestašice plina, izgradnja dodatnog skladišta doprinijela bi većoj sigurnosti domaće opskrbe. Naime, skladište u Grubišnom polju, iako mnogo manje, bilo bi u stanju u kratkom roku, kad to prilike zahtijevaju, tržištu na kraće razdoblje isporučiti mnogo veće količine plina, i to bi bila njegova glavna svrha.

Sve u svemu, dobri stari prokušani recept je ponovo na djelu, raspisan je natječaj kojim će se pokušati dokazati ono što se već zna, a to je da se već sutra može početi raditi, a ovako sve se odgađa za još nekoliko godina.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

psp, plinacro, mol, prirodni plin, okoli, grubišno polje, ina, plin