A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/darko%20milinović4.jpeg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Darko Milinović: Smrtni slučajevi nakon preustroja hitne pomoći ispolitizirani | Politika+
Hrvatska

RIJEČ MINISTRA: Darko Milinović: Smrtni slučajevi nakon preustroja hitne pomoći ispolitizirani

'Reforma je i započeta zbog takvih slučajeva te se politizira ono što se, nažalost, već događalo i događat će se i ubuduće.'

FOTO: Darko Milinović
Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar zdravstva Darko Milinović je, na upit je li hrvatska spremna za reformu zdravstva, posebno u vezi s preustrojem službe hitne pomoći te zbog nedavnih dvaju smrtnih slučajeva na Krku i u okolici Umaga, rekao da je reforma i započeta zbog takvih slučajeva te da se politizira ono što se, nažalost, već događalo i događat će se i ubuduće.

Nakon novog ustroja službe hitne pomoći na Krku je umro stariji muškarac, a prije dva dana u Umagu je od srčanog udara umrla žena. Ministar zdravstva Milinović potvrdio je slučaj u Istri, ali i odbacio tvrdnje u medijima kako je žena preminula zbog neekipiranosti tima T-2 (vozač, medicinska sestra) te nedostatka uređaja za reanimaciju. "Takvi su se slučajevi događali i prije, samo ih sada posebno prate mediji i javnost. Nije istina da ekipa hitne pomoći nije imala defibrilator. Reforma hitnih medicinskih pomoći je dobra i da je nije bilo, drugi tim T-2, točnije ovaj koji je stigao do ženine kuće u Umagu ne bi ni postojao", rekao je Milinović. U umaškom slučaju, kako je rekao minisitar, jedan tim s liječnikom bio je na hitnoj intervenciji za pacijenta s teškom ozljedom glave, kojega je prevozio u pulsku bolnicu. A zadnji podatci koje imam govore da je preminula pacijentica i prije imala zdravstvenih tegoba, ali da se nije javila liječniku, rekao je Milinović.

Umaški T-1 tim u kojem je i liječnik, u trenutku poziva u pomoć bio je na terenu, a u prostorijama umaškog HMP-a dežurao je tim T - 2 u kojem su, po novom ustroju, od 21 do 7 sati medicinska sestra ili tehničar i vozač. Početkom studenog pred zaključanim vratima Hitne medicinske pomoći u Krku preminuo je stariji muškarac, dovezen osobnim automobilom u nesvjestici. U tom je trenutku jedini tim hitne pomoći s Krka bio na putu za Rijeku s kritičnim pacijentom.

Milinović je danas u Otočcu rekao da Istarska županija ima 27 novih timova te pet novih timova s medicinskim tehničarima te 7,9 milijuna kuna više na temelju nove reforme zdravstvenog sustava. Upravo je zbog takvih slučajeva prije 2,5 godine počela zdravstvena reforma, rekao je ministar i dodao da je i Primorsko-goranska županija dobila 27 novih timova i 17 milijuna kuna više nego prije reforme. Najavio je da ubrzo dolazi i 128 novih najsuvremenije opremljenih sanitetskih vozila za takve situacije.

To je reforma hitne medicinske pomoći, a ovakvi slučajevi su se događali i prije, ali je zanimljivo zašto se sada svaki slučaj naglašava. Nažalost, dodao je ministar Milinović, ljudski je život takav da ponekad ne možete pomoći.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hitna pomoć, darko milinović, zdravstvo