A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/hrvoje%20tomasovic.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Hrvoje Tomasović: Splitski HDZ-ovci doživjeli su teži oblik PTSP-a | Politika+
Hrvatska

DIJAGNOZA: Hrvoje Tomasović: Splitski HDZ-ovci doživjeli su teži oblik PTSP-a

Na konferenciju za novinare splitskog HDZ-a, reagirao je šef splitskog HSP-a Hrvoje Tomasović.

FOTO: Hrvoje Tomasović
Piše: PolitikaPlus

Na tragikomičnu konferenciju za novinare splitskog HDZ-a, gdje se javnost pokušalo uvjeriti da je u protekle dvije godine ova stranka imala gotovo pa idiličan odnos s koalicijskim partnerom Željkom Kerumom, reagirao je šef splitskog HSP-a Hrvoje Tomasović. On tvrdi da su po objavi vijesti o dogovoru Kosor-Kerum splitski HDZ-ovci doživjeli teži oblik PTSP-a, pa im kao liječnik savjetuje terapiju. Reakciju splitskog HSP-a prenosimo u cijelosti.

 

>> VIDEO PODSJETNIK Dujomir Marasović: Nisam rekao da je Kerum pukao!?

 

Nakon što sam vidio današnju konferenciju za medije Dalmatinskih i Splitskih HDZ-ovaca ja kao liječnik sam zaključio da su doživjeli teški oblik PTSP-a nakon objave koalicije sa gospodinom Željkom Kerumom!

Posttraumatski stresni poremećaj ili PTSP oblik je psiholoških posljedica izlaganja stresnim doživljajima, koji uključuju smrtnu opasnost, ozbiljne fizičke povrede ili prijetnju psihičkom ili fizičkom integritetu osobe koja to doživljava krajnje traumatično. U središtu traume je nametljivo sjećanje na središnji stresni (nasilni) događaj.

 

Za žrtve zlostavljanja društveni svijet postaje opasnim mjestom u kojem ljudi iz okoline predstavljaju prijetnju sigurnosti. U pamćenje žrtve urezuje se obrazac ljudske okrutnosti zbog koje napadnuta osoba sa strahom gleda sve što imalo nalikuje samom napadu koji je izazvao traumu.

Osnovni simptomi PTSP-a jesu:

Ponovno proživljavanje traumatskog događaja - npr. kroz sjećanja na događaj, snove..., neki svakodnevni događaj potakne sjećanje na traumatski događaj, aktivira se lučenje hormona stresa, žrtvi pred očima sijevaju prizori iz prošlosti, tijelo preplavljuje istim onim osjećajima koje je osjetila tijekom izvorne traume: tijelo se počne preznojavati, javi se osjećaj straha, groznica, drhtanje.

 

Osobe kod kojih je hormon stresa preobilan ne prilagođavaju se i za razliku od osoba bez jakog traumatskog događaja koje se svakodnevnim događanjima prilagođavaju, žrtve traume reagiraju uvijek jednako, preintenzivno. Pojačana podražljivost koja se manifestira kao nesanica, razdražljivost, snižen prag na frustracije i sl.

 

PTSP se liječi farmakoterapijom (tj. lijekovima) i psihoterapijom. Od lijekova se koriste antidepresivi i anksiolitici, te stabilizatori raspoloženja. Od psihoterapije koriste se različite tehnike prorade trauma (preplavljivanje), ali i tehnike relaksacije (npr. progresivna mišićna relaksacija).

Mi u HSP smo izrazito zabrinuti za naše kolege iz HDZ-a i želimo im što skoriji oporavak i brzo ozdravljenje!

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dujomir marasović, hdz, željko kerum, hsp, hrvoje tomasović