A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/branimir-glavas-001.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

GONG: Branimir Glavaš ne bi trebao biti nositelj HDSSB-a | Politika+
Hrvatska

REAKCIJA: GONG: Branimir Glavaš ne bi trebao biti nositelj HDSSB-a

'Osoba koja je pravomoćno osuđena za kazneno djelo, koje se međunarodnim pravom smatra najtežim oblikom delikta za koji ne postoji zastara, ne može biti simbol političkog govora i biti u funkciji najvažnijeg koraka demokratskog procesa, onog izbornog.'

FOTO: Branimir Glavaš
Piše: PolitikaPlus

Nakon odluke HDSSB-a o mogućem isticanju za nositelja liste osobe pravomoćno osuđene za ratne zločine, iz GONG-a su danas priopćili kako smatraju da Branimir Glavaš ne bi trebao biti nositelj liste.

GONG ponovno podsjeća "na apsurdnosti i nered u izbornom zakonodavstvu" te traži da se sveobuhvatnom reformom izbornog zakonodavstva ukine pasivno biračko pravo, kao i pravo biti nositeljem liste osobama osuđenima za najteža kaznena djela, do proteka vremena rehabilitacije, a naročito za vrijeme odsluženja zatvorske kazne.

"Osoba koja je pravomoćno osuđena za kazneno djelo, koje se međunarodnim pravom smatra najtežim oblikom delikta za koji ne postoji zastara, ne može biti simbol političkog govora i biti u funkciji najvažnijeg koraka demokratskog procesa, onog izbornog", navode iz GONG-a u priopćenju i ocjenjuju da se tu radi o "izvrgavanju institucije nositelja liste, suprotno duhu Ustava".

Iz GONG-a očekuju da nadležne institucije, a posebno Ustavni sud, u duhu Ustava popune pravne praznine i preuzmu odgovornost pravodobnom reakcijom kako bi se poslala poruka da političke odluke ne mogu donositi osobe i organizacije koje ne prihvaćaju i ne poštuju ustavni poredak te temeljne vrijednosti naše političke zajednice.

Istodobno, pozdravljaju pravodobnost, argumentiranost i jednoznačnost jučerašnjeg mišljenja Državnog izbornog povjerenstva (DIP) kojim se sprječavaju moguće krize i političke manipulacije u postupku kandidiranja.

"Za razvoj demokratske političke kulture porazna je činjenica da jedna parlamentarna politička stranka donese odluku da njezinu listu personificira osoba pravomoćno osuđena za ratne zločine. Isto je toliko zabrinjavajuće da se ta ista parlamentarna stranka ne libi sebe izuzeti od poštivanja pravosudnog, a time i ukupnog političkog sustava Republike Hrvatske te se unatoč tome i dalje smatra legitimnim političkim akterom", ocjenjuje GONG u priopćenju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HDSSB, BRANIMIR GLAVAŠ, GONG