A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivica-todoric-020.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

NLB unatoč pritiscima ne odustaje od pregovora o prodaji Mercatora Agrokoru | Politika+
Tvrtke

PREUZIMANJA: NLB unatoč pritiscima ne odustaje od pregovora o prodaji Mercatora Agrokoru

Navodno bi država u slučaju prodaje Mercatorevih dionica iz NLB-a povukla svoje depozite.

Piše: P/H

Nadzorni odbor slovenskog Mercatora u ponedjeljak će u Ljubljani odlučivati o tekstovima ugovora koje mu je predložila uprava najvećeg slovenskog trgovačkog lanca, a odnose se na daljnji postupak pregovora s koncernom Agrokor.

Direktor NLB-a nije želio komentirati medijske navode o tome da postoje politički pritisci na vlasnike, među kojima i prijetnja da će država u slučaju prodaje Mercatorovih dionica iz NLB-a i ostalih većih banaka-dioničara Mercatora povući svoje depozite koji prelaze dvije milijarde eura.

Riječ je o sporazumima koji bi po ocjeni uprave Mercatora zaštitili interese zaposlenih i financijsku stabilnost tvrtke u slučaju da konzorcij slovenskih banaka i Pivovarna Laško (PL) svoj natpolovični paket dionica prodaju hrvatskom koncernu.

Mercatorova uprava uz prihvaćanje tog aranžmana vezuje svoju dozvolu za dubinsko poslovanje Mercatora, tzv. due dilligence, koji su zatražili Agrokor i međunarodni konzorcij koji je spreman financirati preuzimanje.

Agrokor je prema neslužbenim podacima ponudio 221 euro po dionici Mercatora, znatno više od triju financijskih fondova koji su podnijeli znatno niže neobvezujuće ponude.

Slovenski mediji ocjenjuju da ovaj, osmi po redu, pokušaj prodaje Mercatora, ima više izgleda od prijašnjih, jer su za njega osobito zainteresirane banke koje ne žele biti strateški vlasnici dionica za duži period.

Direktor Nove Ljubljanske banke (NLB) Božo Jašovič izjavio je u petak na tradicionalnom godišnjem okupljanju bankara i financijskih stručnjaka u Portorožu da vlasnici Mercatorovih dionica ne misle odustati od prodaje o kojoj se govori već dvije godine, te da je unatoč stanju na burzama prodajom većinskog paketa dionica Mercatora u konzorciju s ostalima moguće postići zadovoljavajuću "premiranu" cijenu.

Jašovič nije želio komentirati medijske navode o tome da postoje politički pritisci na vlasnike, među kojima i prijetnja da će država u slučaju prodaje Mercatorevih dionica iz NLB-a i ostalih većih banaka-dioničara Mercatora povući svoje depozite koji prelaze dvije milijarde eura.

Mercatorova dionica jedina je među blu-chip dionicama koje kotiraju na Ljubljanskoj burzi proteklog tjedna ostvarila umjeren rast od 2,9 posto, završivši kotaciju na 172,05 eura po dionici. Burzovni analitičari navode da je to rezultat procesa pregovora s Agrokorom koji sadašnji investitori budno prate.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mercator, pivovarna laško, Božo Jašovič, nlb