A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/comp-123.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Iranci optužuju Izraelce da su im nuklearna postrojenja napali računalnim virusom | Politika+
Hrvatska

DUQU: Iranci optužuju Izraelce da su im nuklearna postrojenja napali računalnim virusom

Duqu je virus koji nasljeđuje Stuxnet, virus koji je navodno uspio oštetiti iranske centrifuge za obogaćivanje nuklearnog goriva i tako odgoditi dovršetak atomske bombe.

Piše: Reuters

Iranske vlasti objavile su u nedjelju da su u svojim sustavima otkrile Duqu, računalni virus za koji informatički stručnjaci kažu da je nastao na temelju virusa Stuxneta, za koji Iranci kažu da mu je cilji bio uništiti sustave u nuklearnim postrojenjima Islamske Republike.

Duqu je virus koji nasljeđuje Stuxnet, virus koji je navodno uspio oštetiti iranske centrifuge za obogaćivanje nuklearnog goriva i tako odgoditi dovršetak atomske bombe.

Čelnik iranske civilne zaštite Golamreza Džalil izjavio je da stručnjaci pretražuju sustave na svim ugroženim mjestima a da su domaći stručnjaci razvili i programe za borbu protiv virusa.

"Mi smo u početnoj fazi borbe protiv virusa Duqu", prenosi agencija IRNA njegove riječi.

Dok je Struxnet bio usmjeren na nanošenje štete kontrolnim sustavima industrijskih postrojenja i vjeruje se da je uništio neke od iranskih centrifuga za obogaćivanje nuklearnog goriva, stručnjaci kažu kako izgleda da je Duqu napravljen da bi se uz pomoć njega prikupilo što više podataka da bi budući napadi virusima bili učinkovitiji.

Iran je za napade kompjuterskim virusom na optužio Izrael i Sjedinjene Države.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

duqu, stuxnet, iran, nuklearno oružje, računalni virus