Hrvatska

POTEZ: HDZ od Vrhovnog suda traži deblokadu svoje zgrade

Gredelj: Moja je argumentacija toliko ubitačno uvjerljiva da ne mogu vjerovati da Vrhovni sud neće presuditi onako kako mislim da hoće.

Piše: P/H

 

Žalba se temelji na činjenici kako pobijanim rješenjem, čije se donošenje opravdava nalogom USKOK-a kojim je istraga o tzv. crnim fondovima proširena i na HDZ, nije utvrđeno niti obrazloženo postojanje osnova sumnje da su ukupna sredstva, prihodi i imovina HDZ-a stečeni kao imovinska korist od kaznenog djela, a posebno da bi nekretnina nad kojom je određena privremena mjera bila stečena kao imovinska korist od kaznenog djela"
Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) podnijela je žalbu na blokadu zgrade središnjice stranke na Trgu žrtava fašizma i od Vrhovnog suda zatražila ukidanje te privremene mjere, doznaje se od branitelja HDZ-a Vladimira Gredelja.

Odvjetnik Gredelj u žalbi koju će rješavati jedan od sudaca Vrhovnog suda tvrdi da je zgrada središnjice stečena legalno prije 2003. pa ni "teoretski nije mogla biti financirana sredstvima iz 'crnih fondova'".

 

"Žalba se temelji na činjenici kako pobijanim rješenjem, čije se donošenje opravdava nalogom USKOK-a kojim je istraga o tzv. crnim fondovima proširena i na HDZ, nije utvrđeno niti obrazloženo postojanje osnova sumnje da su ukupna sredstva, prihodi i imovina HDZ-a stečeni kao imovinska korist od kaznenog djela, a posebno da bi nekretnina nad kojom je određena privremena mjera bila stečena kao imovinska korist od kaznenog djela", stoji u Gredeljevoj izjavi za javnost. Tvrdi da, štoviše, u pobijanom rješenju nije utvrđena niti osnova sumnje da bi i nakon 2003. bilo koji dio sredstava iz "crnih fondova" završio u imovini HDZ-a, već bi se ta sredstva eventualno mogla nalaziti u imovini onih osoba kojima su se vršile isplate iz "crnih fondova", a i to, kaže, tek treba utvrditi provođenjem istrage.

 

"Kako je nesumnjivo da je HDZ prije 2003. zakonito stjecao svoju imovinu (kroz prihode iz proračuna, članarine, donacije i slično), a nije jasno koji bi to dio imovine HDZ-a nakon 2003. godine bio stečen nezakonito, to držimo da je privremena mjera neosnovana", kaže se u izjavi koju je Gredelj uputio medijima. Na to su se, kako je objasnio Hini, odlučili zbog transparentnosti rada stranke, što je, kaže, dio šire strategije novog vođenja HDZ-a pod vodstvom predsjednice strankeJadranke Kosor.

– Moja je argumentacija toliko ubitačno uvjerljiva da ne mogu vjerovati da Vrhovni sud neće presuditi onako kako mislim da hoće, rekao je Gredelj za Večernji list.

"Kako je nesumnjivo da je HDZ prije 2003. zakonito stjecao svoju imovinu (kroz prihode iz proračuna, članarine, donacije i slično), a nije jasno koji bi to dio imovine HDZ-a nakon 2003. godine bio stečen nezakonito, to držimo da je privremena mjera neosnovana."

Kao drugi razlog naveo je da su u stranci svjesni da je poljuljano povjerenje građana u HDZ te stoga žele da građani sami vide i prosude osnovanost žalbe. Od glasnogovornika zagrebačkog Županijskog suda Krešimira Devčića doznaje se da će sutkinja istrage Erna Dražančić žalbu i spis proslijediti Vrhovnom sudu. Jedan od sudaca tog suda odlučivat će o HDZ-ovoj žalbi, a po Devčićevim riječima, ne postoji rok u kojemu se žalba mora rješiti. Gredelj je uvjeren da će odluka zbog velikog značaja i interesa javnosti biti brzo donesena.

 

O idućim potezima HDZ-a nije želio govoriti, no najavio je da će se ponovno obratiti javnosti kad prouči spis. Zagrebački Županijski sud je zgradu HDZ-ove središnjice blokirao na prijedlog USKOK-a krajem listopada, a riječ je o privremenoj mjeri kojom se osigurava naknada štete državi ako se na sudu pravomoćno dokažu navodne nezakonitosti. Blokadom je HDZ-u zabranjeno otuđenje ili opterećenje nekretnine na Trgu žrtava fašizma.

 

HDZ se pod USKOK-ovom istragom našao zbog afere Fimi medija u kojoj se već gotovo godinu i pol dana rasvjetljavaju navodi o izvlačenju novca iz državnih poduzeća, agencija i ministarstava. Kako se sumnja da je dio izvučena novca završio u stranačkom crnom fondu, kojim su se među ostalim financirane i izborne kampanje, USKOK je istragu proširio i na HDZ. Pod istragom u slučaju Fimi media uključeno je ukupno 19 osumnjičenika te HDZ kao pravna osoba.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

crni fondovi, hdz, žalba, vrhovni sud, vladimir gredelj