Hrvatska

IZBORI: VIDEO Zoran Milanović: Ne znam što me čeka, to je duboko i nepoznato more

Scilom i Haribdom nazvao je javne financije u čiji će potpuni uvid imati tek ako postane premijer.

Piše: PolitikaPlus/HTV

Čelnik Kukuriku koalicije i pretendent na premijerko mjesto Zoran Milanović komentirao je aferu varaždinskim gradonačelnikom Goranom Habušem, navodni plan koalicije da se autoceste daju u koncesiju mirovinskim fondovima te MMF kao postizbornu opciju.


HNS-ovu odluku da varaždinskog gradonačelnika maknu sa kandidacijskih lista za Sabor, Milanović pozdravlja. Ja nisam Habušev šef i očekivao sam da HNS to riješi sam, rekao je.

Meni je drago da je HNS tako odlučio. Mi idemo zajedno na izbore, ali ipak smo mi četiri stranke, dodao je Milanović, zaključivši kako se nada da će te četiri stranke formirati novu vladu, ali je isto tako rekao da on slične kompromise neće raditi, te da će imati stroge kriterije.

Inzistirao je da se u razgovoru ne upotrebaljavaju izrazi bolni rezovi, amputacija i kresanje. Kaže da to nije politika Kukuriku koalicije, već čvrste mjere koje će odrediti kada vide što ih je dočekalo.

Za Čačićevu najavu da bi, u slučaju izborne pobjede, autoceste dao u koncesiju mirovinskim fondovima, čime bi se prikupilo 16 milijardi kuna Milanović je rekao da je to sve tek u formi razgovora i dogovora, ali i da smatra kako se autoceste nikako ne smiju dati u koncesiju strancima, već da to mora ostati hrvatska priča.

Eventualno, nakon jasne kalkulacije, došao bi u obzir model prema kojem bi u to ušli mirovinski fondovi, ali to je još na dugom štapu. No, jedina je alternativa trenutnoj situaciji, da se u to uključe mirovinski fondovi, ako se nađe računica, izjavio je Milanović.

MMF nije babaroga, ali nije ni naša potreba, rekao je Milanović. Ići na izbore i pozvati MMF je čista kapitulacija, to se ne radi, dodao je, mi idemo na izbore da bi se izborili da neke odluke donosimo sami, a MMF može pozvati svatko.


Rekao je da oni imaju plan i program te čvrstu namjeru provesti ga. Slijedi nam teška borba za povjerenje birača, jer je ljudima ubijena volja.

Scilom i Haribdom nazvao je javne financije u čiji će potpuni uvid imati tek ako postane premijer.

Inzistirao je da se u razgovoru ne upotrebaljavaju izrazi bolni rezovi, amputacija i kresanje. Kaže da to nije politika Kukuriku koalicije, već čvrste mjere koje će odrediti kada vide što ih je dočekalo.

"Na ljudskom tijelu možete rezati samo kosu i nokte oni opet narastu, a društvo je organizam ne želimo nikome nanositi bol", pojasnio je Milanović.

Na pitanje je li spreman postati predsjednik Vlade, odgovorio je da je spreman sam pred sobom, no što ga čeka, ne zna.

"To je duboko i nepoznato more; dok zaplovite, ne znate." rekao je Milanović, a Scilom i Haribdom nazvao je javne financije u čiji će potpuni uvid imati tek ako postane premijer.


Izjavu predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor da je stvarni čelnik Kukuriku koalicije Radimir Čačić, a ne on, Milanović nije htio komentirati.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

goran habuš, mmf, kukuriku, zoran milanović