Svijet

MIJEŠANJE RASA: Bijelci više nisu apsolutna većina u Brazilu - sve je više smeđih

Bijelci su na popisu 2000. činili 53,7 posto populacije, a sada su pali na 47,7 posto.

Piše: P/H

Bjelačko stanovništvo po prvi put nije većinsko u Brazilu, po prvim rezultatima prošlogodišnjeg popisa stanovništva koje prenosi BBC.

"Ovo je prvi put da je popis stanovništva pokazao da je bjelačko stanovništvo palo ispod 50 posto"

Među 191 milijunom Brazilaca, njih 91 milijun izjasnilo se bijelcima, 82 milijuna ih je miješanih rasa, a 15 milijuna su crnci. Bijelci su na popisu 2000. činili 53,7 posto populacije, a sada su pali na 47,7 posto.

"Ovo je prvi put da je popis stanovništva pokazao da je bjelačko stanovništvo palo ispod 50 posto", navodi se u priopćenju Brazilskog instituta za geografiju i statistiku (IBGE) koje provodi popis.

Broj crnaca, potomaka afričkog stanovništva koje su portuglaski kolonizatori doveli u Brazil, porastao je sa 6,2 na 7,6 posto. Broj pripadnika miješanih rasa porastao je s 38,5 na 43,1 posto. Za njih IBGE koristi naziv "pardo" (smeđ, na portugalskom) i odnosi se na sve kombinacije miješanja bijelog, crnog i domorodačkog stanovništva.

Brazil je jedna od etnički najraznolikijih zemalja na svijetu i mnogi Brazilci svoju zemlju smatraju "rasnom demokracijom" u kojoj nema rasizma, piše BBC.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BRAZIL, DEMOGRAFIJA, RASE