A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/lazar-grujic-111.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Lazar Grujić: Ako se optužbe pokažu točnima, napustit ću politiku! | Politika+
Hrvatska

NISAM KRIV: Lazar Grujić: Ako se optužbe pokažu točnima, napustit ću politiku!

Predsjednik stranke umirovljenika odgovora na optužbe da prima lažnu invalidsku mirovinu: 'SVE JE U SKLADU SA ZAKONOM!'

FOTO: Lazar Grujić
Piše: PolitikaPlus

- Do 90-te sam bio direktor jedne od tada najuspješnije tvrtke „Jugorapid“ iz koje sam doslovno istjeran, da bi nakon toga boreći se za golo preživljavanje do siječnja 1993 bio obrtnik, a nakon toga i samostalni poljoprivrednik do 9. mjeseca iste godine kada fizički i psihički potpuno slomljen, i na temelju vrlo opširne medicinske dokumentacije bivam umirovljen zbog potpune nesposobnosti za obavljanje NKV radova. Invalidska mirovina koja mi je obračunata bila je u sadašnjim razmjerima od cca 300,00 kuna.

 

LJUBO JURČIĆ: Znači, ovo rješenje može biti ispravno, može biti neispravno. Ja ne tumačim da je jedno ili drugo, ali odgovornost za njegovu ispravnost ili neispravnost snosi izdavatelj rješenja i davatelji informacija, a jedan od njih je i Lazar Gruić. I ako on u tome bude kriv, što se tiče političke odgovornosti on je dao izjavu da će se maknuti iz naše koalicije. To je stvar našeg etičkog pristupa politici.

- Kako sam tada već imao 26 godina radnog staža, temeljem važećih propisa sam zatražio novi obračun i isplatu mirovine temeljem mojih uplata u mirovinski fond što mi je sukladno tadašnjim zakonskim propisima i odobreno uvažavajući 10 najpovoljnijih godina.

U mojoj ukupnoj mirovini dio koji se odnosi na invalidnost je po posljednjem odresku točno 159,51 kuna a samo porez koji svake mjesec plaćam iz svoje mirovine je 271,83 kuna i dodatni doprinos za zdravstveno osiguranje 185,73 kune.

 Drugi odnosno prvi dio moje mirovine od 5.876,62 kuna koji primam je temeljen isključivo na mom radu i mojim dugogodišnjim uplatama u mirovinski fond stoga je jasno da isti nikako nije temeljen na invalidnosti.

- U interesu istine, pravde i funkcioniranja Hrvatske kao pravne države i ovom prilikom javno pozivam sve nadležne institucije da se u najkraćem roku oči, rekao je predsjednik stranke umirovljenika Lazar Grujić za kojeg mediji tvrde da je dobio lažnu mirovinu koju mu je sredio dr. Drago Rubala koji je u pritvoru zbog sumnji u namještanje lažnih mirovina.

 

Gruić je kazao kako će se povući iz politike ako se išta od optužbi pokaže istinitima.


- Postoji sustav po kojem se određuje umirovljenje. Pitajte ljude koji su dali rješenje je li bilo u skladu s tadašnjim zakonima. To je njihova odgovornost. Čovjek je izabrao mirovinu u skladu sa zakonom. Hoće li uzeti prvih 5 godina,drugih 10 godina, to nije sporno. A da je imao pravo na mirovinu to potvrđuje ovo rješenje. Za ovo rješenje snosi odgovornost onaj tko mu je dao rješenje i onaj koji je dao podatke, kazao je Ljubo Jurčić te zamolio za etiku između medija i političara i intelektualaca 'da svojim ponašanjem ne sprječavaju razvoj demokracije i razvoj hrvatskog društva'.

- Znači, ovo rješenje može biti ispravno, može biti neispravno. Ja ne tumačim da je jedno ili drugo, ali odgovornost za njegovu ispravnost ili neispravnost snosi izdavatelj rješenja i davatelji informacija, a jedan od njih je i Lazar Grujić. I ako on u tome bude kriv, što se tiče političke odgovornosti on je dao izjavu da će se maknuti iz naše koalicije. To je stvar našeg etičkog pristupa politici, kazao je Jurčić.

Mediji, kazao je Jurčić, trebaju prenijeti pravovaljenu informaciju i paziti da budu neutralni, pogotovo u izborno vrijeme.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

drago rubala, ljubo jurčić, lazar grujić