A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivo-sanader-567.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Sanader danas u USKOK-u zbog crnih fondova | Politika+
Hrvatska

ISTRAGA PROTIV HDZ-A: Sanader danas u USKOK-u zbog crnih fondova

U istrazi koja se zbog izvlačenja novca preko Fimi medije provodi već godinu i pol, ukupno je osumnjičeno 19 fizičkih osoba i HDZ kao pravna osoba.

Piše: PolitikaPlus

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader u 14 sati bit će doveden iz istražnog zatvora na ispitivanje u USKOK, koji je istragu zbog "crnih fondova" nedavno proširio na HDZ kao pravnu osobu, potvrdio je jedan od Sanaderovih branitelja Goran Suić.

U istrazi koja se zbog izvlačenja novca preko Fimi medije provodi već godinu i pol, ukupno je osumnjičeno 19 fizičkih osoba i HDZ kao prava osoba.

USKOK je nedavno proširio istragu u slučaju Fimi media zbog sumnje da se iz te tvrtke izvlačio novac iz državnih poduzeća i ministarstava te dijelom slijevao u HDZ-ov "crni fond" iz kojeg su se, među ostalim, financirale i predizborne kampanje HDZ-a.

Bit će zanimljivo vidjeti na koji način će Sanader odgovarati na pitanja istražitelja -odnosno hoće li u potpunosti zanijekati nezakonito poslovanje s gotovim novcem u HDZ-u i svoju upućenost u sve to ili će se braniti na taj način da su svi sve znali te da je to bio normalan način funkcioniranja.

U slučaju da uspiju skupiti dokaze da su svi spomenuti organizirano izvlačili novac iz državnih tvrtki i donacija te ga bez plaćanja poreza upotrebljavali u stranačke i privatne svrhe, istražitelji bi se mogli dohvatiti i za vladajuću stranku najopasnije optužnice - o zločinačkoj organizaciji u vrhu HDZ-a.


Proširenom istragom zbog "crnih fondova", osim Sanadera osumnjičeni su vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak, bivša blagajnica HDZ-a Branka Pavošević, bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak, bivši glasnogovornik stranke i vlade Ratko Maček te sama stranka HDZ i oni su ranije ispitani u USKOK-u. U slučaju da uspiju skupiti dokaze da su svi spomenuti organizirano izvlačili novac iz državnih tvrtki i donacija te ga bez plaćanja poreza upotrebljavali u stranačke i privatne svrhe, istražitelji bi se mogli dohvatiti i za vladajuću stranku najopasnije optužnice - o zločinačkoj organizaciji u vrhu HDZ-a.

U istrazi koja se zbog izvlačenja novca preko Fimi medije provodi već godinu i pol, ukupno je osumnjičeno 19 fizičkih osoba i HDZ kao prava osoba.

Zbog tog slučaja HDZ-u je blokirana imovina, kako bi država osigurala eventualnu naplatu štete, a riječ je o milijunskim iznosima, koji se, prema nekim procjenama, kreću i do 30-ak milijuna kuna. HDZ se žalio Vrhovnom sudu tražeći ukidanje privremene mjere kojom je zabranjeno otuđenje ili opterećenje zgrade na Trgu žrtava fašizma, uz tvrdnju da se blokada ne bi trebala odnositi na imovinu stečenu u razdoblju u kojem nije bilo navodnih zloporaba.