Hrvatska

KRITIKE BAJIĆU: Vladimir Gredelj: Neka USKOK skine tajnost istrage, sve je ionako objavljeno

'DORH nije poduzeo ništa kako bi se utvrdilo tko je odgovoran za curenje informacija, niti je isto sankcionirao.'

FOTO: Vladimir Gredelj
Piše: PolitikaPlus/Hina

HDZ-ov odvjetnik Vladimir Gredelj uputio je danas pritužbu glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću zbog "curenja" podataka iz istrage u slučaju Fimi media te zatražio od USKOK-a da određene dokazne radnje ili njihove dijelove, ponajprije iskaze okrivljenika i svjedoka, učini dostupnim javnosti.

"Očigledno je da postoji ogroman interes javnosti o sadržaju ovog istražnog postupka. Činjenica da povremeno u javnost 'cure' informacije o tome što se događa unutar njega govori u prilog tome da se načelo tajnosti istrage, unatoč tome što je propisano Zakonom o kaznenom postupku, u konkretnom slučaju ne može održati, tim više što DORH nije poduzeo ništa kako bi se utvrdilo tko je odgovoran za takvo postupanje, niti je isto sankcionirao", navodi se u pritužbi koju je Gredelj u ime HDZ-a uputio Bajiću.

Ističući potrebu da svi okrivljenici budu u istom položaju, kako u samom postupku, tako i pred "očima javnosti", Gredelj Bajiću predlaže da USKOK temeljem odredbe Zakona o kaznenom postupku donese odluku da određene dokazne radnje ili njihovi dijelovi, a ponajprije iskazi okrivljenika i svjedoka, nisu tajne, to jest da se njihov sadržaj može učiniti dostupnim javnosti.

"Donošenje takove odluke neće biti u suprotnosti s interesima istrage, s obzirom da su ključne informacije već ionako objavljene u javnim medijima, te da je istraga već u poodmakloj fazi", zaključuje Gredelj.

On se poziva na članak ZKP-a koji kaže da kada za to postoji interes javnosti ili drugi opravdani razlozi, a nije u suprotnosti s interesima istrage niti drugim odredbama ovoga zakona, tijelo koje vodi istragu može odlučiti da određena dokazna radnja ili dio dokazne radnje nisu tajne.

U pritužbi HDZ-ov branitelj ističe i da je nakon uvida u spis utvrdio kako su pojedini iskazi u medijima preneseni gotovo u cijelosti, a doslovno su preneseni najvažniji dijelovi. To, smatra Gredelj, upućuje na zaključak kako je neka od osoba koja je sudjelovala u dokaznim radnjama predstavnicima javnih medija prenijela sadržaj iskaza pojedinih svjedoka i okrivljenika, odnosno dostavila im zapisnike koji sadržavaju te iskaze.

Gredelj drži kako se takovim postupanjem čini kazneno djelo povrede tajnosti postupka ali i predstavlja ozbiljnu nepravilnost u vođenju istrage.

Objavljivanjem informacija o tome što su neki okrivljenici i svjedoci iskazali, te koji dokazi terete pojedine okrivljenike, drugim je osobama dana mogućnost da prilagode svoje iskaze i time si poboljšaju položaj u postupku, kaže Gredelj.

U USKOK-u danas nisu željeli ništa reći o HDZ-ovoj pritužbi i zahtjevu.

USKOK je inače, već ranije objavio da istražuje "curenje" podataka iz istrage u slučaju Fimi medija, a posljednji put u rujnu nakon što je Večernji list objavio iskaz bivše HDZ-ove blagajnice Branke Pavošević. Zbog toga su neki novinari i saslušani u USKOK-u, a Hrvatsko novinarsko društvo to je ocijenilo nedopustivim pokušajem zastrašivanja novinara i medija te pozvalo novinare da ne odaju svoje izvore informiranja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

uskok, hdz, crni fondovi, vladimir gredelj, dorh