A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/SVICISMRTVOGMORA.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Svitke sa Mrtvog mora napisala je židovska sekta misterioznih ratnika-svećenika? | Politika+
Znanost

NOVI DETALJI: Svitke sa Mrtvog mora napisala je židovska sekta misterioznih ratnika-svećenika?

Sve ukazuje kako su Svitke sa Mrtvog mora napisali Eseni, misteriozna ratnička sekta koja je u ono vrijeme djelovala na području Izraela, uvjereni su znanstvenici.

Piše: PolitikaPlus

Čini se kako su znanstvenici korak bliže otkrivanju misterioznih autora Svitaka sa Mrtvog mora, piše Daily Mail. Znanstvenici koji su proučavali materijale iz pećine Qumran, gdje su Svici pronađeni, tvrde kako su autori tih najstarijih biblijskih tekstova Eseni, židovska sekta stara dvije tisuće godina. Do sada se vjerovalo kako su Svici u pećinu sklonjeni 70. godine, kada su Rimljani razorili hram u Jeruzalemu.

 

Ali sada se pojavilo ključno otkriće - sav tekstil iz pećine napravljen je od lana, a ne od ovčje kože, koja je bila uobičajena u onodobnom Izraelu.

Lan je bio izbijeljen, a znanstvenici su uvjereni kako razlog leži u želji nositelja te odjeće da se ograde od rimske navike da nose odjeću jakih boja. Tekstili koji su pornađeni pokazuju znakove krpanja, što je dokaz kako su stanovnici pećine bili toliko siromašni da nisu mogli priuštiti novu odjeću. Vjeruje se kako je ovo mjesto posjećivao zanemariv broj žena.

 

Sve to ukazuje kako su Svitke sa Mrtvog mora napisali Eseni, misteriozna ratnička sekta koja je u ono vrijeme djelovala na području Izraela, uvjereni su znanstvenici.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZNANOST, MRTVO MORE, SVICI, SVEĆENICI, SVICI SA MRTVOG MORA