Hrvatska

PORUKA: Gredelj: Optužnica protiv HDZ-a prije izbora bilo bi Bajićevo političko i profesionalno samoubojstvo!

Reakcija odvjetnika HDZ-a.

FOTO: Vladimirf Gredelj
Piše: Ilijana Grgić

Hoće li optužnica protiv HDZ-a biti podnesena do kraja ovoga tjedna? Prema medijskim natpisima upravo bi se takav scenarij mogao dogoditi, a ako i ne bude podnesena do petka, ipak će završiti na sudu prije izbora.

 

U USKOK-u po svom običaju o svemu šuti.

 

GREDELJ:  Zbrku radi podmetanje teza da je moment zaključenja istrage, jednak momentu podizanja optužnice.To ne odgovara pravnim propisima. Postoje rokovi glede zaključenja istrage. Nakon zaključenja istrage postoji rokovi u kojem se roku mora podići optužba 

Kada se pogleda ZKP tamo stoji da USKOK istrage mora završiti i optužnicu podnijeti u roku od godinu dana (samo u iznimno složenim predmetima mogu ih produljiti za još šest mjeseci). U protivnom, cijeli im trud pada u vodu. Na pitanje hoće li se prije izbora podnijeti optužnica, odvjetnik HDZ-a Vladimir Gredelj, u razgovoru za Politikuplus, odgovara.

 

- Zbrku radi podmetanje teza da je moment zaključenja istrage, jednak momentu podizanja optužnice.To ne odgovara pravnim propisima. Postoje rokovi glede zaključenja istrage. Nakon zaključenja istrage postoje rokovi u kojem se mora podići optužba  Kad zbrojite sve ovo ostaje 3 mjeseca za podizanje optužnice, ističe Gredelj te dodaje kako se sve ovo radi da se HDZ-u dodatno otežava.

 

- Zakon dopušta podnošenje optužnice radi potrebe razmatranja rezultata istrage kod najsloženijih predmeta još tri mjeseca nakon dovršetka istrage, ako ovo nije najsloženiji postupak onda bi Bajić morao objasniti zašto se žuri. Ako bi ipak odlučio i popustio pritisku ja bih onda u tome vidio subjektivnu želju da se pomogne jednoj političkoj opciji i da se stavi u dnevno političke svrhe. Jer ovo je podmetanje da se nešto mora, što više on bi morao iskoristiti zakonsku mogućnost od tri mjeseca kako bi mogao razmotriti istragu.

 

GREDELJ: Političko interesne skupine kroz medije žele natjerati Bajića da učini i taj korak. To bi po meni bilo njegovo profesionalno i političko samoubojstvo, kod okolnosti gdje ga se tjera da prije izbora podigne optužnicu.

Gredelj ističe kako je HDZ je uključen u istragu tek nedavno.

 

- Gdje su tu naša prava da iznesemo svoje dokaze, po ovome HDZ se stavlja pred stup. S ciljem da se ogadi cijela stranka. No, ovo nije suđenje stranci nego načinu vođenja stranke.

 

Odvjetnik HDZ-a ističe kako je po njemu cijela ova priča politički motivirana. Samo proširenje istrage je politički motivirano.

 

- I ovih dana ću iznijeti znanstvene dokaze te teze. Ja mislim da je mojim javnim istupima i onim što u zadnje vrijeme stranka radi to malo amortiziramo i to je zabrinulo političko interesne skupine koji kroz medije žele natjerati Bajića da učini i taj korak. To bi po meni bilo njegovo profesionalno i političko samoubojstvo, kod okolnosti gdje ga se tjera da prije izbora podigne optužnicu. Pravednije bi bilo da se to ostavi za poslije izbora, ističe Gredelj.

 

Gredelj je još jednom pozvao državnog odvjetnika da istraži tko plasira u javnost tajne informacije iz istrage ili da jednostavno skine oznaku tajnosti.

 

- Po meni Mladen Bajić je vrlo i sposoban, u svakom slučaju izražava sposobnost preživljavanja, on je 8 godina državni odvjetnik, samo za usporedbu, toliko je trajalo svih 11 njegovih prethodnika zajedno, koji su tako reći bili za jednokratnu upotrebu, zaključuje Gredelj.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

istraga, dorh, crni fondovi, mladen bajić, uskok, hdz, vladimir gredelj