Burze

DNEVNA PROGNOZA: Zagrebačka burza: Dogovor s MOL-om i OTP-om diže dionicu Podravke?

„Sentiment sa svjetskih burzi prelit će se dijelom i na domaće tržište."

Piše: PolitikaPlus/Hina


„Sentiment sa svjetskih burzi prelit će se dijelom i na domaće tržište i odrediti smjer njegova današnjeg kretanja. U nešto većem fokusu investitora mogla bi se naći dionica Podravke“

Nakon što je jučer zaronio na najnižu razinu u više od dvije godine, smjer Crobexa na Zagrebačkoj burzi danas će ponajviše ovisiti o zbivanjima na europskim tržištima, gdje su jutros cijene dionica blago porasle, no i dalje se, zbog dužničke krize, trguje oprezno.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 pad.

Crobex je jučer pao 0,99 posto, na 1.765 bodova, najnižu razinu od 13. srpnja 2009. godine, kada je iznosio 1.763 boda. U proteklih sedam dana neprestanog poniranja taj je indeks izgubio 4,3 posto, pa je sada u odnosu na početak godine u minusu 16,4 posto.

Crobex10 oslabio je jučer 0,95 posto, na 979 bodova, dok je redovni promet dionicama iznosio 14 milijuna kuna, što je oko 2 milijuna više nego dan prije.

„Sentiment sa svjetskih burzi prelit će se dijelom i na domaće tržište i odrediti smjer njegova današnjeg kretanja. U nešto većem fokusu investitora mogla bi se naći dionica Podravke“, kaže Nada Harambašić Nereau, glavna financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Koprivnička Podravka jučer je s OTP Bankom i MOL-om sklopila nagodbu kojom prestaju sva međusobna potraživanja i obveze između ugovornih strana, a koje proizlaze iz ugovora sklopljenih u ožujku 2009. godine. Po ispunjenu ugovornih obveza, Podravka će ostvariti pozitivan utjecaj na rezultat poslovanja za 2011. u iznosu od 19 milijuna kuna, s obzirom na prije rezervirana sredstva.

Harambašić Nereau dodaje i da će investitori pratiti nove vijesti u vezi ponude Agrokora za slovenski trgovački lanac Mercator.

Mercator je, naime, jučer objavio da Uprava tog trgovačkog lanca ne podupire daljnji postupak prodaje Mercatora nakon što je i službeno obaviještena da u pregovorima Agrokor nastupa sam, a ne u konzorciju s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodnom financijskom korporacijom (IFC), kako su prije bili obaviješteni.

Mercator u priopćenju također navodi da je spreman ponovno proučiti mogućnost nastavka prodajnog procesa ako se u konzorcij kupaca, koji je isprva bio naveden, uključi barem jedna od dviju financijskih institucija - EBRD ili IFC.

Iz Agrokora nisu željeli komentirati stav Uprave Mercatora, a u odgovoru na upit o stavu čelništva slovenske tvrtke potvrdili su da su 17. listopada predali neobvezujuću ponudu za kupnju 52 posto Mercatora.

Na svjetskim burzama, pak, i nadalje je u fokusu dužnička kriza u eurozoni. U srijedu je zbog toga na Wall Streetu zabilježen pad cijena dionica već šesti dan zaredom, a u tom je razdoblju najvažniji S&P 500 indeks izgubio više od 7 posto.

Dow Jones indeks oslabio je jučer 2,05 posto, dok je S&P 500 potonuo 2,21, a Nasdaq indeks 2,43 posto.

Na europskim su burzama cijene dionica jutros porasle, što se zahvaljuje tehničkoj korekciji nakon što su u proteklih pet dana potonule 7 posto, no ulagači su zbog dužničke krize i dalje vrlo oprezni.

„Europska dionička tržišta mogla bi se danas zazeleniti, no više zbog tehničke reakcije nakon višednevnih gubitaka, nego zbog dobrih fundamenata. U fokusu investitora bit će sastanak čelnika Njemačke, Francuske i Italije“, navodi Harambašić Nereau.

Novi talijanski premijer Mario Monti danas će se sastati s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i razgovarati o dužničkoj krizi eurozone.

Nove smjernice investitori očekuju i od objave njemačkog Ifo indeksa poslovne klime.

„Općenito, danas se očekuje nešto mirnije trgovanje na svjetskim burzama, jer Wall Street ne radi zbog nacionalnog praznika u SAD-u, Dana zahvalnosti“, zaključuje Harambašić Nereau.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PODRAVKA, CROBEX, ZAGREBAČKA BURZA, Nada Harambašić Nereau, AGROKOR, MERCATOR, KONZUM