A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/chow-chow-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Novo istraživanje: Svi su psi podrijetlom Kinezi | Politika+
Znanost

GENETIKA: Novo istraživanje: Svi su psi podrijetlom Kinezi

Dio istočne Azije južno od rijeke Jangcea pradomovina i mjesto pripitomljavanja svih današnjih pasa.

Piše: P/H

Čovjek je potekao iz Afrike, a znanstvenici su otkrili i odakle mu je najbolji prijatelj.

Mislilo se da je prvi pas s Bliskoga istoka, ali novija studija pokazala je da su psi zapravo došli iz jedne male kineske regije.

Prethodno arheološko i genetsko istraživanje pokazivalo je da se pripitomljavanje psa dogodilo na Bliskome istoku prije 9000 do 30.000 godina, ali dr. Peter Savolainen sa švedskoga kraljevskog instituta za tehnologiju KTH misli da je njegova ekipa stručnjaka u studiji objavljenoj u časopisu Heredity od studenoga dokazala da to nije tako.

On kaže kako je dio istočne Azije južno od rijeke Jangcea pradomovina i mjesto pripitomljavanja svih današnjih pasa. Čak i ako su neki psi i pripitomljeni drugdje, čini se da su svi takvi izumrli.

Savolainen je istražio gene pasa diljem svijeta. Polovina genskog materijala pasa prisutna je diljem svijeta, ali samo se na jednome mjestu može naći cijeli spektar pseće genske raznolikosti, a to je južno od Jangcea, baš kao što se najviša stopa genetske raznolikosti čovjeka može naći u Africi. Zato to upućuje na zaključak da je temeljna populacija modernoga psa potekla iz toga dijela istočne Azije.

"Naša analiza Y-kromosomskoga DNK potvrdila je da je vuk pripitomljen u Aziji južno od Jangcea, mi to zovemo regija ASY. To je jug Kine ili jugoistočna Azija. Riječ je o snažnim dokazima da su psi podrijetlom iz ASY-ja. Naši rezultati potvrđuju da je ASY najvažnije, a vjerojatno i jedino područje pripitomljenja velikog broja vukova. Budući da su druge studije pokazale da je vuk pripitomljen na Bliskome istoku, htjeli smo biti sigurni da nismo ništa propustili. Nismo našli nikakav znak da su psi podrijetlom odande", rekao je.

Po najnovijoj studiji, ostale su regije genskome materijalu psa pridonijele križanjem pasa s lokalnim vukovima. Savolainen kaže da je to odigralo veoma malenu ulogu u stvaranju moderne genske raznolikosti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

gfenetika, kina, psi, pas, arheologija