Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: U FOKUSU: azijske burze ojačale, euro iznad 1,33 dolara

Zahvaljujući vijestima da europski lideri razmatraju nove, radikalne prijedloge za suzbijanje dužničke krize, cijene dionica jutros porasle.

Piše: Politikaplus/Hina

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, drugi dan zaredom, dok se tečaj eura stabilizirao iznad razine od 1,33 dolara, zahvaljujući vijestima da europski lideri razmatraju nove, radikalne prijedloge za suzbijanje dužničke krize.

Njemačka i Francuska predložit će čvršću kontrolu proračuna članica eurozone i striktnije poštivanje proračunskih pravila EU-a. U medijima se špekulira i da Njemačka planira izdati zajedničke obveznice s ostalim zemljama s vrhunskim rejtingom kako bi pomogle prezaduženim članicama eurozone

 

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu više od 2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Šangaju, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji skočile između 0,4 i 2,1 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku 1,6 posto, nakon što je jučer skočio više od 2 posto. Strahovanja od širenja dužničke krize u eurozoni oslabjela su nakon niza vijesti da europski lideri razmatraju nove, radikalne prijedloge koji bi učvrstili kontrolu nad proračunima članica tog bloka. O tim bi se prijedlozima trebalo raspravljati idućega tjedna na summitu Europske unije.

 

Njemačka i Francuska predložit će čvršću kontrolu proračuna članica eurozone i striktnije poštivanje proračunskih pravila EU-a. U medijima se špekulira i da Njemačka planira izdati zajedničke obveznice s ostalim zemljama s vrhunskim rejtingom kako bi pomogle prezaduženim članicama eurozone. No, s obzirom da se zasad o novim načinima borbe protiv dužničke krize samo špekulira i da je dosad niz takvih skupova razočarao tržište, analitičari Barclays Capitala upozoravaju da je prerano za zaključak da je Europa blizu rješenju krize.

 

„Dosad su sastanci na vrhu EU-a rezultirali kompromisnim rješenjima koja su bila ili presložena ili nedovoljno uvjerljiva. Posljednja runda prijedloga ne odstupa od dosadašnje prakse“, pišu analitičari Barclays Capitala u bilješci klijentima. Ipak, ulagači se nadaju konkretnim pozitivnim pomacima već na današnjem sastanku ministara financija eurozone, koji će raspravljati o Europskom fondu za financijsku stabilnost (EFSF). U fokusu ulagača bit će danas i aukcija 8 milijardi eura vrijednih talijanskih obveznica. Prošloga su tjedna prinosi na talijanske dugove dosegnuli rekordne razine, zbog čega su oštro pale cijene dionica. Stoga bi kretanje prinosa na današnjoj aukciji također moglo znatno utjecati na tržište dionica.

 

Nada da će europski lideri konačno usuglasiti konkretne mjere za suzbijanje dužničke krize već je jučer potaknula skok tečaja eura za više od 1 posto. A nakon što je jučer dosegnuo vrh od 1,3398 dolara, jutros se tečaj eura stabilizirao oko 1,3360 dolara. U odnosu na japansku valutu, cijena eura skočila je s jučerašnjih 103,20 na 104,20 jena. Tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao je, pak, sa 77,60 na 77,90 jena. Nakon jučerašnjeg rasta za 1,4 dolara, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku oslabila za 50-ak centi, na 97,70 dolara po barelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

svjetska tržišta, obaveznice, dionice cijena dionica, tokijska burza