A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/klima-001.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Od 1997. do 2011. zabilježeno trinaest najtoplijih godina | Politika+
Znanost

KLIMA: Od 1997. do 2011. zabilježeno trinaest najtoplijih godina

Prosječna temperatura posljednjeg desetljeća dugoročno je viša za 0,46 stupnjeva Celzijusa od prosjeka.

Piše: PolirikaPlus/Hina/AFP

Trinaest najtoplijih godina na planetu koncentrirano je u 15 posljednjih godina, od 1997., navela je Svjetska meteorološka organizacija (WMO) u sklopu konferencije o klimatskim promjenama u Durbanu u Južnoafričkoj Republici.

Nakon rekordne 2010., 2011. je deseta najtoplija godina na Zemlji od početka bilježenja podataka 1850. godine, precizira se.

Prosječna temperatura posljednjeg desetljeća dugoročno je viša za 0,46 stupnjeva Celzijusa od prosjeka, navela je UN-ova agencija specijalizirana za meteorološke podatke, prema dokumentu predstavljenom u Durbanu.Nakon rekordne 2010., 2011. je deseta najtoplija godina na Zemlji od početka bilježenja podataka 1850. godine.

Još jedan pokazatelj zatopljenja je veličina ledenog pokrivača na Arktiku koji se smanjio na drugu najmanju razinu u povijesti.

Naše je znanje manjkavo ali nedvosmisleno pokazuje da se klima u svijetu zagrijava, a do zagrijavanja je došlo djelovanjem ljudi, naglašava se u priopćenju glavnog tajnika WMO-a Michela Jarrauda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Svjetska meteorološka organizacija, klima, globalno zatopljavanje