A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/SPORT/glavomet.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Prečesto udaranje nogometne lopte glavom može ozljediti mozak | Politika+
Znanost

ISTRAŽIVANJE : Prečesto udaranje nogometne lopte glavom može ozljediti mozak

Često udaranje lopte glavom usmrtilo je negdašnjeg engleskog reprezentativca Jeffa Astlea.

Piše: PolitikaPlus/BBC

Prečesto udaranje nogometne lopte glavom može dovesti do ozljede mozga, kažu američki liječnici, koji su dokaze za tu tvrdnju otkrili računalnom tomografijom, javlja BBC.

 

Liječnici su CT-u mozga podvrgli 32 nogometaša amatera i vidjeli oštećenja slična onima kakva se javljaju kod pacijenata s potresom mozga.

 

Ipak, postoji i sigurna granica pri kojoj mozak nije ugrožen. Ona se vjerojatno se nalazi na tisuću ili manje udaraca glavom na godinu, kažu američki stručnjaci, upozoravajući da se to mora potvrditi dodatnim istraživanjima.

 

Liječnici su CT-u mozga podvrgli 32 nogometaša amatera i vidjeli oštećenja slična onima kakva se javljaju kod pacijenata s potresom mozga.

Često udaranje lopte glavom usmrtilo je negdašnjeg engleskog reprezentativca i nogometaša West Bromwich Albiona Jeffa Astlea. On je umro 2002. u 59. godini, a po završetku karijere patio je od brojnih kognitivnih problema. Patolog je kao uzrok smrti naveo degenerativnu bolest mozga uzrokovanu udaranjem glavom u teške kožne nogometne lopte.

 

Iako su današnje lopte mnogo lakše od onih 60-ih godina, kada je Astle bio aktivan, svejedno mogu nanijeti udarac, kaže doktor Michael Lipton iz medicinskog centra Montefiore, sveučilišne bolnice pri medicinskom fakultetu Alberta Einsteina u New Yorku.

 

Lopte mogu putovati brzinom od 55 kilometara na sat u rekreativnom nogometu i dvostruko brže u profesionalnom.

 

Tim doktora Liptona odlučio je istražiti koliki utjecaj na mozak može imati čest kontakt lopte i glave. Na CT-u su bila 32 nogometaša doborovoljca koja su morali reći koliko često igraju glavom. Nogometaši koji su rekli da to rade često na CT-u su imali su očite znake blage ozljede mozga. Znanstvenici vjeruju da se ozljede akumuliraju s vremenom.

 

Lopte mogu putovati brzinom od 55 kilometara na sat u rekreativnom nogometu i dvostruko brže u profesionalnom.

Te su ozljede zabilježene samo kod onih igrača koji su kazali da su udarili loptu glavom više od tisuću puta u godini dana. Iako to zvuči mnogo, to je svega nekoliko puta na dan u prosjeku za profesionalnog nogometaša.

 

No, ima i znanstvenika koje analiza doktora Liptona nije uvjerila.

 

Dr. Andrew Rutherford sa sveučilišta Keele u Engleskoj, koji godinama istražuje moguće ozljede nogometaša pri 'glavometu', kaže da je još nije pronašao dovoljno dokaza za takvu tvrdnju. On smatra da se većina trauma događa pri sudaru glavama igrača kada pokušavaju doći do lopte u zraku nego od samih kontakata glave i lopte.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nogomet, sport, udaranje lopte, bbc