A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/brodogradnja-koreja-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Europska dužnička kriza pogađa južnokorejska brodogradilišta | Politika+
Tvrtke

NARUDŽBE: Europska dužnička kriza pogađa južnokorejska brodogradilišta

Zahtjevi za odgodu isporuka 24 broda vrijednih oko tri milijarde dolara.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Vodeća brodogradilišta u Južnoj Koreji zaprimila su zahtjeve za odgodu isporuka 24 broda vrijednih oko tri milijarde dolara nakon što se intenzivirala dužnička kriza u Europi i smanjile kreditne linije za kompanije, te je ojačao strah da će se u idućoj godini pogoršati kriza u pomorskom sektoru.

U Južnoj Koreji nalaze se sjedišta najvećih svjetskih brodograditelja, uključujući kompanije Daewoo i Hyundai Heavy Industries. Podindeks sektora brodogradnje na burzi u Seulu oslabio je 40 posto tijekom proteklih šest mjeseci, naprema padu od 10 posto na ukupnom tržištu.

"Svi štede i banke se povlače zbog problema u Europi", kaže Jens Martin Jensen, izvršni direktor Frontlinea, najvećeg svjetskog neovisnog operatera tankera, "Pritisak raste. Da, očekuju nas dodatna kašnjenja i otkazivanja, apsolutno."

Skok broja narudžbi brodova iz dobrih vremena zabilježen je i ove godine dok potražnja za uslugama prijevoza rasutog tereta poput željezne rudače i ugljena posustaje kao i ona za uslugom prijevoza nafte. Takvi trendovi nagrizaju zaradu vlasnika brodova.

Teži uvjeti na tržištu poklopili su se s globalnim gospodarskim previranjima.

"Brodogradilišta će se i dalje suočavati sa zahtjevima vlasnika da se odgodi isporuka već naručenih brodova i sa slabim priljevom novih narudžbi", rekao je Nigel Prentis iz tvrtke HSBC Shipping Services.